Zrobiłam na próbę sernik koronkowy od Heni. Był tak dobry, że podam go na Andrzejki
Sernik koronkowy od Heni Foks brzmi pysznie. Smakuje jeszcze lepiej i znakomicie prezentuje się na stole. Dzięki prostej recepturze upieczemy ciasto, które szybko zniknie z talerzy.
Sernik od Heni, czyli koronkowa robota
Przepisy Heni Foks pobijają internet. Receptury popularnej blogerki kulinarnej są cenione za pyszny efekt i nieskomplikowane przygotowanie. Tak też właśnie jest z sernikiem koronkowym. Ciasto zrobione z sera z wiaderka na kakaowym spodzie i z dodatkiem maku, kisielu smakuje, że palce lizać.
Dlatego warto sięgnąć po ten sprawdzony przepis. Sernik uda się jak nigdy dotąd. Pełen apetycznych warstw podbije podniebienie niejednego smakosza. Recepturę można zobaczyć na kanale YouTube Heni Foks. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Weź suszarkę do włosów i użyj jej na lodówce. Rachunki za prąd od razu pójdą w dółJak zrobić sernik koronkowy z przepisu Heni Foks?
Składniki na spód:
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
- ¾ szklanki oleju
- ½ szklanki cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- forma 17 na 27 cm
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera z wiaderka
- 3 jajka
- ½ szklanki maku
- 1 kisiel
- 1 budyń
- 1 szklanka cukru
- szczypta kurkumy
Przygotowanie sernika zacznij od zrobienia spodu. Do mąki dodaj szczyptę soli, kakao, cukier, proszek do pieczenia. Wbij jajko i wlej olej. Składniki dokładnie zmiksuj. Większą część ciasta wyłóż na spód formy, a mniejszą zostaw na wierzch ciasta. Jajka z cukrem ubij na puszystą masę.
Dołóż ser z wiaderka i dokładnie połącz składniki. Wsyp szczyptę kurkumy a sernik zyska bardziej żółty kolor. Do miseczki wsyp kisiel i przełóż część masy serowej. Do drugiej miseczki wsyp mak i też przełóż tam część masy. W sumie masę dzielimy na 3 części. Mieszamy masę z poszczególnymi składnikami.
Sernik koronkowy, czyli pysznie i pięknie
Teraz masę serową bez dodatków przełóż na spód w formie, wygładź powierzchnię i kładziemy masę serową z kisielem. Warstwa będzie miała delikatnie różowy kolor. Wyłóż też warstwę masy z makiem. Na wierzch wyłóż pozostałe pokruszone ciasto.
Sernik koronkowy piecz w 170 stopniach przez 60 minut. Studź przy otwartych drzwiczkach. Wychodzi niezwykle efektownie. Kolorowe warstwy sera robią wrażenie. Ciasto wychodzi pyszne, pięknie wyrasta i jest proste w przygotowaniu. Pisaliśmy o sposobie Tomasza Strzelczyka na przyrządzenie ciekawego grzyba. Informowaliśmy o krytykowaniu polskiego mięsa przez Niemców.