Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żadne udka, żadne skrzydełka. Najlepszy i najzdrowszy rosół zrobisz na tym mięsie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.11.2024 22:00

Żadne udka, żadne skrzydełka. Najlepszy i najzdrowszy rosół zrobisz na tym mięsie

rosół
Fot. Shutterstock

Jakie mięso jest najlepsze na rosół? Większość osób robi go na udkach bądź skrzydełkach z dodatkiem wołowiny z kością. Ja jednak stawiam na przepis, który gwarantuje bajecznie tani rosół o wyjątkowych zdrowotnych właściwościach. Domyślasz się już, o jaki produkt chodzi?

Rosół na kurzych łapkach

Kurze łapki – nie udka, ale same „stopy” kurczaka – można z łatwością spotkać zarówno na bazarze, jak też często w sklepach. Niektórzy zastanawiają się, po co w ogóle produkt ten trafia do sprzedaży, inni spekulują, że może chodzić o karmę dla psa.

Kurze łapki jednak znajdują się w niektórych garach rosołowych w naszych domach. Na wschodzie jada się je jako smażony lub opiekany przysmak. Dobrze jest jednak po prostu dodać je do rosołu ze względu na ich niezwykłe właściwości.

kurze łapki w rosole

Układam boczek na patelni i dorzucam cytrynę. Po chwili mam najlepszy obiad na sobotę

Kurze łapki są zdrowe

Kurze stopki nie zawierają prawie mięsa. Są obciągnięte tłustą skórą i mają niezwykły wprost ładunek kolagenu. Jeśli ugotujemy jeszcze połączymy z wołowiną z kością, dostaniemy kolagenową zupę, która złagodzi stany zapalne stawów, przyspieszy regenerację skóry, a także zrastanie kości po złamaniach. 

Kolagen jest niezwykle ważnym składnikiem naszej diety i po taką zupę warto często sięgać. Należy tylko upewnić się, że kurze łapki są z zaufanego źródła i że zostały dobrze oczyszczone.

Składniki

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka
  • 400 g wołowiny na rosół
  • 400 g łapek kurczaka
  • 5-6 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1 biała część pora
  • ¼ selera
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Sól, pieprz ziarnisty

Rosół z ekstra kolagenem

Mięso płuczemy bardzo dokładnie i układamy w garnku. Warzywa korzeniowe obieramy i przekrawamy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki w garnku zalewamy wodą. Dodajemy ok. 3-4 listki laurowe i 8-10 ziaren ziela angielskiego.

Garnek stawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy szumowiny i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 3-4 godziny. W razie potrzeby uzupełniamy nadmierny ubytek wody. Kurzych łapek nie podajemy do jedzenia.

Wypróbuj też przepisy na zupę chlebową i surówkę z buraków.

wywar na kurzych łapkach