Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Tanie mięso, napakowane żelazem. Polacy totalnie pomijają go w mięsnym
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 03.11.2024 15:16

Tanie mięso, napakowane żelazem. Polacy totalnie pomijają go w mięsnym

mięso
Fot. Canva/Vladimir Mironov

Zwykle zakupy w sklepie mięsnym kosztują nas niemało. Warto wybrać mięso, które jest wartościowe i nie wydamy na niego kroci. Niestety przeważnie nie kupujemy go, a szkoda, bo warto to mięso włączyć do swojej diety. 

Serca drobiowe pełne witamin

Mięso często gości na naszym stole. Przeważnie kupujemy wieprzowinę, wołowinę, czy kurczaka. To najbardziej popularne rodzaje mięsa, które często podajemy na obiad. Warto przypomnieć sobie o mięsie, które zwykle pomijamy na zakupach w mięsnym. Mowa o sercach drobiowych, które są pełne witamin. `

Nie brakuje w nich witaminy C, E, D, K i witamin z grupy B. Oprócz tego serca drobiowe dostarczą nam mnóstwa żelaza, wapnia, magnezu i fosforu. Serca drobiowe są niskokaloryczne, ale wiele też zależy od sposobu ich przygotowania. Zwykle smażymy je lub dodajemy do sosów. To mięso tanie i łatwo dostępne. Od razu po przyniesieniu ze sklepu warto je przyrządzić. 

serca drobiowe
Fot. Canva/YelenaYemchuk
W życiu nie jadłam lepszej surówki. Smakuje jak z chińskiej restauracji

Serca drobiowe wzmocnią odporność

Jedzenie serc drobiowych wspiera naszą odporność, układ nerwowy i zapobiega otępieniu. Oprócz tego spożywanie serc ma dobry wpływ na wzrok, układ krwionośny i pokarmowy. Warto też podkreślić, że te podroby zawierają dużo więcej witaminy A i żelaza od innych rodzajów mięs

Oznacza to, że osoby, które chorują na anemię, powinny włączyć serca drobiowe do swojej diety. Niestety jest też pewien minus. Ten rodzaj mięsa zawiera sporo cholesterolu. Dlatego osoby, które mają podwyższony poziom cholesterolu lub cierpią na miażdżyce, powinny unikać jedzenia tego mięsa

Serca drobiowe a tłuszcz

Serca drobiowe zawierają też różne rodzaje tłuszczu. Dlatego nie są wskazane w diecie diabetyków. Również osoby, które chcą schudnąć, powinny ograniczyć jedzenie tego rodzaju mięsa. Natomiast chorzy na dnę moczanową powinny wykluczyć podroby ze swojej diety. 

Jednak, gdy nie mamy kłopotów ze zdrowie, a chcemy dostarczyć sobie sporej dawki witaminy A i żelaza, warto sięgnąć po serca drobiowe. To zdrowe i tanie mięsa kupimy w każdym sklepie mięsnym. Pisaliśmy o tym, jak w prosty sposób przyrządzić pyszne kotlety mielone. Polecaliśmy też skuteczny sposób na uszczelnienie lodówki. 

obiad
Fot. Canva/Andrey ST

Źródło: zywienieabczdrowie.pl, kobieta.interia.pl