Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W życiu nie jadłam lepszej surówki. Smakuje jak z chińskiej restauracji
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 03.11.2024 13:58

W życiu nie jadłam lepszej surówki. Smakuje jak z chińskiej restauracji

surówka
Fot. YouTube/panimsalatkiisurowki

Surówka z chińskiej restauracji potrafi smakować, że palce lizać. Jak uzyskać tak apetyczny efekt? Teraz to proste dzięki temu przepisowi. Surówka z białej kapusty będzie idealna do obiadu. 

Surówka z chińskiej restauracji w Twoim domu

Odwiedzacie czasem chińskie restauracje? W nich surówki smakują wyśmienicie. Czasem ten wyjątkowy smak chcemy przenieść do swojego domu. Niestety nie zawsze to się udaje. Jednak teraz dzięki przepisowi, który prezentujemy poniżej, ten smak da się uchwycić. 

Surówka z białej kapusty z dodatkiem marchewki, papryki i cebuli wyjdzie, że palce lizać. Tajemnicą smaku jest też zalewa, którą zrobimy z dodatkiem octu jabłkowego i cukru. Przyda się też trochę oliwy, a surówka wyjdzie pysznie. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Pani M-sałatki i surówki. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

surówka
Fot. YouTube/panimsalatkiisurowki
Dietetyczka poszła do Dino i wybrała najlepsze produkty. Często je pomijamy

Jak zrobić surówkę jak z chińskiej restauracji?

Składniki:

  • ½ kg białej kapusty
  • 1 mała cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona papryka

Składniki na zalewę:

  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie surówki zaczniemy od umycia kapusty i poszatkowania jej. Marchewkę zetrzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroimy piórka, a paprykę w cienkie paski.

Do garnuszka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy ocet jabłkowy, sól i oliwę z oliwek. Składniki mieszamy i zagotowujemy. Następnie odstawiamy do ostudzenia. 

Surówka pełna smaku do obiadu

Schłodzoną zalewy wlewamy do miski z warzywami. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 6 godzin do lodówki. Ten zabieg sprawi, że smaki się przegryzą. Po upływie tego czasu surówka z białej kapusty jest gotowa do podania.

Ma wyrazisty smak, który przywołuje na myśl surówkę z chińskiej restauracji. Teraz zrobimy ją bez trudu. Będzie idealna do obiadu i zjemy ją z prawdziwym apetytem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić makaron z kurczakiem na szybki obiad. Informowaliśmy, że rząd chce zakazać handlu w kolejny dzień w roku. 

surówka
Fot. YouTube/panimsalatkiisurowki