Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o gotowaniu pomidorówki. Ten patent na zupę jest 100 razy lepszy
Fot. Shutterstock/VG Foto

Zapomnij o gotowaniu pomidorówki. Ten patent na zupę jest 100 razy lepszy

19 stycznia 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Pomidorowa to obok rosołu jedna z najpopularniejszych zup, która z pewnością bardzo często gości na stołach w polskich domach. Najczęściej jest podawana z makaronem lub z ryżem, jak kto woli. Istnieje jednak przepis, który troszkę odbiega od tradycyjnego przygotowania tej potrawy i pozwala poznać nowe smaki. Koniecznie musisz go wypróbować.

Zupa pomidorowa z piekarnika

Zupa pomidorowa w wersji z piekarnika to z pewnością nowatorski pomysł, który każdy powinien wypróbować. Jest ona dość gęsta i można ją podawać z makaronem , ale nie jest to konieczne. Za to można dodać mięso z wywaru , ale to już oczywiście nasz osobisty z wybór.

Pomidorowa podana w małej salaterce
Fot. Canva
Gołąbki po żydowsku są hitem w moim domu. Farsz nie ma sobie równych

Czym różni się od tradycyjnej pomidorowej?

Z pewnością fakt, iż jest to pieczona zupa , może zaciekawić niejedną osobę. Aby przygotować takie danie, będziemy potrzebować następujących składników .

Składniki:

  • 1kg pomidorów
  • 1 cebula
  • zielona cebulka (dymka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 litr wywaru mięsnego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • ser (opcjonalnie)

Jak przygotować pieczoną zupę pomidorową?

W pierwszej kolejności zalewamy wrzątkiem nasze pomidory , obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę również kroimy w ten sam sposób. Czosnek obieramy i drobno szatkujemy. Cebulkę dymkę również porcjujemy drobno, ale wcześniej należy ją dokładnie umyć i osuszyć. Nasze składniki przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy oliwę i mieszamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Po tym czasie dodajemy wywar i pieczemy przez kolejne 25 minut . Następnie odlewamy ¼ zupy i odstawiamy na bok. Pozostałą ilość miksujemy blenderem tak, żeby przyjęła postać kremu . W ostatnim kroku dodajemy wcześniej odstawioną zupę oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku, a także bazylią. Dekorujemy całość pietruszką. Możemy opcjonalnie posypać nasze danie serem oraz podać ją z makaronem, ale bez tych dodatków również będzie w porządku.

Sprawdź przepis na bigos od chefa Camastry . Zobacz, co dodać do ciasta na naleśniki, aby wyszły puszyste i pyszne .

Krem z pomidorów podany w głębokim talerzu
Fot. Canva
Obierz marchewki i wrzuć na patelnię. Ten deser to mistrzostwo świata
Te diety są niebezpieczne dla zdrowia. Dietetyk ostrzega: „Skracają życie”
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy