Zapomnij o jajecznicy. To śniadanie z jajek jest 100 razy lepsze
To chyba najnowszy krzyk mody, jeśli chodzi o śniadania z jajek. Wydawałoby się, że w tej ogranej kategorii nie ma już nic nowego do powiedzenia. Jednak jajka po turecku łamią standardy i podbijają nasze podniebienia.
Jajka po turecku
Jajka to jeden z najlepszych sposobów na śniadanie . Tak się po prostu przyjęło, że najbardziej kojarzą się nam właśnie z tym posiłkiem. W takiej konfiguracji z nabiałem, jajka po turecku utrwalą tylko swój wizerunek jako idealnego dania poranka.
Do niedawna mało znany, przepis ten robi się w Polsce coraz popularniejszy. Koncepcją zbliżony jest do wcześniejszego hitu – szakszuki . O ile jednak tam jajko ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem pływało w warzywach, tutaj występuje z jogurtem i – obowiązkowo – palonym masłem.
Jajko z palonym masłem
Palone masło to składnik, o którym nie słyszy się zbyt często. Przygotowuje się je dokładnie tak, jak to brzmi, i tak też smakuje. O ile klarujemy masło właśnie po to, by zbyt łatwo się nie przypalało, przygotowane na brązowo jest świetnym smakowym składnikiem o orzechowym, a jednocześnie śmietankowym posmaku .
Składniki
- 4 jajka
- 250 ml jogurtu greckiego
- 3 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- Sok z ½ cytryny (ok. 40 ml)
- Szczypiorek lub dymka
- Papryka wędzona, najlepiej płatki chipotle
- Sól, pieprz
Przygotowanie palonego masła
Przygotowanie palonego masła polega na przeciągnięciu go nieco ponad próg, w którym z tłuszczu wytapiają się cząsteczki białka. Potrzeba małej patelni lub rondelka oraz rózgi kuchennej. Na wolnym ogniu, ciągle mieszając, podnosimy temperaturę masła.
W naszym przepisie do jajek dodatkowo dodajemy drobniutko posiekany czosnek. Kiedy masło zacznie się pienić, mieszamy je jeszcze przez chwilę . Przerywamy, kiedy stanie się zgłocistobrązowe. Masło przygotowujemy tuż przed podaniem, by było jeszcze gorące w chwili polewania potrawy.
Śniadanie z jajek i jogurtu
Jogurt wykładamy na miseczki. W garnku zagotowujemy wodę i dolewamy łyżkę octu. E nergicznie mieszamy wodę i delikatnie, jedno po drugim, wbijamy do niej jajka – najlepiej za pośrednictwem małej filiżanki lub miseczki.
Jajka gotujemy przez ok. 3 minuty . Wyjmujemy je łyżką cedzakową i ostrożnie układamy w miseczkach z jogurtem. Polewamy jogurt i jajka palonym masłem.
Posypujemy jajka posiekanym szczypiorkiem i chili. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z grzankami na pyszne śniadanie.
Wypróbuj też przepisy na pierogi wiejskie i mięso mielone z air fryera .