Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o jajecznicy. To śniadanie z jajek jest 100 razy lepsze
Fot. Shutterstock

Zapomnij o jajecznicy. To śniadanie z jajek jest 100 razy lepsze

2 lutego 2025

To chyba najnowszy krzyk mody, jeśli chodzi o śniadania z jajek. Wydawałoby się, że w tej ogranej kategorii nie ma już nic nowego do powiedzenia. Jednak jajka po turecku łamią standardy i podbijają nasze podniebienia.

Jajka po turecku

Jajka to jeden z najlepszych sposobów na śniadanie . Tak się po prostu przyjęło, że najbardziej kojarzą się nam właśnie z tym posiłkiem. W takiej konfiguracji z nabiałem, jajka po turecku utrwalą tylko swój wizerunek jako idealnego dania poranka.

Do niedawna mało znany, przepis ten robi się w Polsce coraz popularniejszy. Koncepcją zbliżony jest do wcześniejszego hitu – szakszuki . O ile jednak tam jajko ze ściętym białkiem i płynnym żółtkiem pływało w warzywach, tutaj występuje z jogurtem i – obowiązkowo – palonym masłem.

jajko w koszulce

Zawijam suszone śliwki w boczek. Ledwo położę tę przekąskę na stole, juz są do niej kolejki

Jajko z palonym masłem

Palone masło to składnik, o którym nie słyszy się zbyt często. Przygotowuje się je dokładnie tak, jak to brzmi, i tak też smakuje. O ile klarujemy masło właśnie po to, by zbyt łatwo się nie przypalało, przygotowane na brązowo jest świetnym smakowym składnikiem o orzechowym, a jednocześnie śmietankowym posmaku .

Składniki

  • 4 jajka
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • Sok z ½ cytryny (ok. 40 ml)
  • Szczypiorek lub dymka
  • Papryka wędzona, najlepiej płatki chipotle
  • Sól, pieprz

rozpuszczanie masła

Przygotowanie palonego masła

Przygotowanie palonego masła polega na przeciągnięciu go nieco ponad próg, w którym z tłuszczu wytapiają się cząsteczki białka. Potrzeba małej patelni lub rondelka oraz rózgi kuchennej. Na wolnym ogniu, ciągle mieszając, podnosimy temperaturę masła.

W naszym przepisie do jajek dodatkowo dodajemy drobniutko posiekany czosnek. Kiedy masło zacznie się pienić, mieszamy je jeszcze przez chwilę . Przerywamy, kiedy stanie się zgłocistobrązowe. Masło przygotowujemy tuż przed podaniem, by było jeszcze gorące w chwili polewania potrawy.

jajko w koszulce - gotowanie

Śniadanie z jajek i jogurtu

Jogurt wykładamy na miseczki. W garnku zagotowujemy wodę i dolewamy łyżkę octu. E nergicznie mieszamy wodę i delikatnie, jedno po drugim, wbijamy do niej jajka – najlepiej za pośrednictwem małej filiżanki lub miseczki.

Jajka gotujemy przez ok. 3 minuty . Wyjmujemy je łyżką cedzakową i ostrożnie układamy w miseczkach z jogurtem. Polewamy jogurt i jajka palonym masłem.

Posypujemy jajka posiekanym szczypiorkiem i chili. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z grzankami na pyszne śniadanie.

Wypróbuj też przepisy na pierogi wiejskie i mięso mielone z air fryera .

jajka po turecku w miseczce

Polacy go omijają, a spowalnia starzenie. Ten owoc to prawdziwy skarb
Air Fryer nie tylko do frytek. Zrobiłem w nim wyśmienity obiad na niedzielę
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy