Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o klasycznej fasolce po bretońsku. Ekspresowa fasola podana w tym sosie smakuje100 razy lepiej
Fot. Canva

Zapomnij o klasycznej fasolce po bretońsku. Ekspresowa fasola podana w tym sosie smakuje100 razy lepiej

17 stycznia 2025

Oto przepis na potrawkę z fasoli uproszczony względem jej znanej krewnej – fasolki po bretońsku. Ta jest szybsza w przygotowaniu, ale zawiera maksimum smaku pieczonych warzyw. Jest też daniem zupełnie bezmięsnym, w sam raz na piątkowy obiad albo posiłek przygotowany na zapas.

Fasolka nie po bretońsku

Fasolka po bretońsku to danie, które wzbudza mieszane uczucia. Często obawiamy się jej, bo jej nazwa jest synonimem wzdęć i problemów żołądkowych. Rzeczywiście, to mroczna strona tego przysmaku.

Jest też jednak jasna. Warzywa strączkowe są pożywne i bogate w białko . Są niezbędnym składnikiem diety wegetarian, jednak jako dobry zamiennik mięsa pozwala wyeliminować nieco tego źródła nasyconych kwasów tłuszczowych z diety mięsożerców. Dlatego warto mieć w łaskach nie tylko fasolkę po bretońsku, lecz także rozmaite warianty podobnych potraw, takie jak ta z pieczoną papryką.

pieczona papryk

Najlepszy do smażenia, Polacy nic o nim nie wiedzą. Ten olej to prawdziwe złoto

Fasolka z pieczoną papryką

Sos do fasolki ze zmiksowanej pieczonej papryki jest pełny w smaku i bardzo zdrowy. Pieczenie to bodaj najzdrowsza forma obróbki zarówno mięsa, jak i warzyw . Pozwala zachować w produkcie maksimum jego smaku i wartości odżywczych. Służy też jako naturalny wzmacniacz aromatu.

Składniki

  • 400 g białej fasoli z puszki
  • 1 cebula
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 3 czerwone słodkie papryki
  • Papryka chili do smaku
  • 120 g śmietanki kremówki
  • Oliwa z oliwek
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Garść migdałów lub orzechów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Sól, pieprz, oregano

Obiad z fasoli

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Paprykę kroimy w kawałki, odrzucając gniazda nasienne. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Ząbki czosnku obieramy.

Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem i oregano. Wstawiamy do pieczenia na 30 minut .

Upieczone warzywa wraz ze świeżą chili przekładamy do misy blendera. Dodajemy odrobinę oliwy, sok z cytryny, orzechy lub migdały i kremówkę. Blendujemy wszystko na gładki sos i doprawiamy do smaku.

Fasolę z puszki przepłukujemy i zalewamy w rondelku sosem warzywnym. Na wolnym ogniu podgrzewamy przez kilka minut, bez gotowania , aż sos będzie gotowy do podania. W ten sposób można odgrzewać go nawet przez kilka dni.

Wypróbuj też przepisy na oponki serowe na tłusty czwartek i kotlety mielone z pysznym dodatkiem .

fasolka z bułką

Weź odrobinę oleju i nasmaruj nim tarkę. Żałuję, że poznałam to dopiero teraz
Włóż wszystko do rękawa, zapiecz i podaj z tym sosem. Rodzina cię ozłoci za ten przepis
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy