Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Najlepszy do smażenia, Polacy nic o nim nie wiedzą. Ten olej to prawdziwe złoto
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 17.01.2025 13:29

Najlepszy do smażenia, Polacy nic o nim nie wiedzą. Ten olej to prawdziwe złoto

Smażenie
Fot. Shutterstock/VIS Fine Art

Smażenie, choć nie należy do najzdrowszych, jest najczęściej stosowanym sposobem obróbki termicznej wielu potraw. Nie trzeba jednak całkowicie rezygnować ze smażonych potraw. Wystarczy zmienić olej na zdrowszy tłuszcz, a twój organizm odczuje sporo ulgę. 

Smażenie, czyli ostateczność

Wiele klasycznych dań naszej rodzimej kuchni, niestety, wymaga smażenia. Nie jest to zdrowy sposób ich obróbki, ponieważ potrawy pochłaniają spore ilości tłuszczu. W dodatku związki zawarte w tłuszczach są poddawane między innymi utlenianiu, przez co stają się niebezpieczne dla zdrowia. W skrajnych wypadkach mogą przyczynić się do pojawienia się w organizmie nowotworów. 

Utlenione związki powodują również występowanie blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych. Z kolei one powodują, że w organizmie wzrasta poziom szkodliwego cholesterolu (LDL), a także wzrasta prawdopodobieństwo udaru mózgu lub zawału serca. Czy to oznacza, że całkowicie należy zrezygnować z ulubionych, smażonych potraw?

smażenie.jpg
Fot. Canva/Ivan-balvan
Włóż wszystko do rękawa, zapiecz i podaj z tym sosem. Rodzina cię ozłoci za ten przepis

Jak wybierać idealny olej?

Na całe szczęście nie trzeba całkowicie rezygnować, ze smażenia, ale warto ograniczyć spożywanie potraw przygotowanych w ten sposób. Ponadto warto pomyśleć również o zmianie tłuszczu używanego do smażenia. 

Wybierając odpowiedni olej, warto wziąć pod uwagę trzy czynniki. Idealny tłuszcz przeznaczony do smażenia musi być odporny na działanie wody oraz tlenu. Powinien mieć także wysoką temperaturę dymienia, ponieważ podczas smażenia tłuszcz może rozgrzewać się nawet do 200 stopni Celsjusza. 

Olej pozbawiony tych cech będzie podatny na wspomniane utlenianie i pojawienie się szkodliwych związków.

Najlepszy olej do smażenia

Biorąc pod uwagę powyższe czynniki, okazuje się, że idealny tłuszczem do smażenia jest oliwa z oliwek typu extra virgin. Zdrową alternatywą może być także olej kokosowy lub… olej z awokado. 

Te zdrowe tłuszcze mają jednak dwie wady – są drogie, a niektóre z nich są trudno dostępne. Na całe szczęście są tańsze i tak samo zdrowe alternatywy. Oprócz wymienionych tłuszczy warto wybrać także olej rzepakowy, który ma podobne właściwości jak oliwa. Wybór należy do ciebie, ale unikaj oleju słonecznikowego oraz oleju z pestek winogron.

Sprawdź także doskonały sposób na obiad oraz dowiedz się, jakie produkty kupisz taniej w Biedronce.

oliwa.jpg
Fot. Canva