Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wsyp do masy na mielone. Te kotlety będą hitem w twoim domu
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 16.01.2025 16:18

Wsyp do masy na mielone. Te kotlety będą hitem w twoim domu

Mięso mielone w misce
Fot. Canva/Aleksei Isachenko Photos

Kotlety mielone to z pewnością obowiązkowy niedzielny pomysł na obiad w wielu polskich domach. Szczególnie jeśli jest z takimi dodatkami jak ziemniaczki i mizeria. Ludzie lubią eksperymentować w kuchni i często starają się jeszcze bardziej urozmaicić to danie. Tego przepisu na soczyste kotlety mielone na pewno nie znacie. 

Kotlety mielone z soczewicą

Kotlety mielone to tradycyjne polskie danie, które razem ziemniaczkami i mizerią, lub buraczkami, jak kto woli, świetnie sprawdza się jako danie na niedzielny obiad. Od jakiegoś czasu ta potrawa jest często wzbogacana w różne dodatki np. farsz. Tym razem przychodzimy do was z propozycją zrobienia soczystych kotletów mielonych z soczewicą

Kotlety mielone na talerzu
Fot. Canva
Zamówił kebaba i po pierwszym kęsie to poczuł. O takim dodatku nikt by nie pomyślał

Nowy pomysł na kotlety mielone

Kotlety mielone z soczewicą to z pewnością danie, które może zainteresować niejedną osobę. Do zrobienia tej potrawy potrzebujemy następujących składników

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego bez kości 
  • 0,5 szklanki soczewicy czerwonej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 cebula czerwona
  • 1 jajko
  • papryka ostra mielona
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka kajzerka

Jak zrobić kotlety mielone z soczewicą, aby były soczyste?

W pierwszej kolejności myjemy dokładnie mięso, następnie kroimy na kawałki i mielimy w maszynce. Soczewicę również trzeba umyć i namoczyć na godzinę, po czym ugotować w wodzie z dodatkiem soli, odsączyć i ostudzić. W międzyczasie obieramy marchewkę i trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie smażymy ją razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. 

Kiedy warzywa będą się smażyć, a soczewica studzić, namaczamy bułkę w wodzie i odciskamy. Następnie przekładamy wszystkie przygotowane składniki w jednej misce, dodajemy jajko, przyprawiamy i dokładnie mieszamy

Z powstałej jednolitej masy formujemy owalne, płaskie kotleciki i obtaczamy w bułce tartej

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron nasze kotlety. Kiedy będą usmażone, to odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Podajemy z ulubionymi dodatkami np. z pieczywem lub z ziemniakami i surówką.

Soczewica czerwona na łyżce i w misce
Fot. Canva

Sprawdź, co dodać do surówki z kiszonej kapusty, aby była zdrowsza i smaczniejsza. Zobacz, jak zrobić pyszną marynatę do kotletów