Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o mizerii. Surówka z ogórków z przepisu Heni jest 100 razy lepsza
fot. youtube.com/heniafoksprzepismamypl

Zapomnij o mizerii. Surówka z ogórków z przepisu Heni jest 100 razy lepsza

1 czerwca 2024

Prosta surówka z kilku składników wydaje się najprostszą rzeczą, jaką można zrobić w kuchni. Najważniejszy jest tu pomysł na zestawienie smaków. Henia Foks podzieliła się przepisem, który zachwycił internautów.

Henia i surówka z ogórka

Wśród przepisów, które na swoim kanale prezentuje Henia Foks, są też te najprostsze. Kiedy pokazała sałatkę z ogórka, jej widzowie zapiali z zachwytu. Jedna z widzek słusznie określiła tę sałatkę jako idealną na gorące dni , a inna – jako doskonałą na grilla.

W tej prostej surówce, która z powodzeniem zastąpi mizerię, łączymy ogórka, czerwoną cebulę i koperek. Jedna z komentujących osób zauważyła, że w podobnych zestawieniach warto też dodać – w zależności od ilości ogórka – nieco octu (jabłkowego lub winnego) oraz szczyptę cukru .

Nigdy nie kupuj truskawek o tej porze. Jest duża szansa, że nie będą świeże

Technika obierania ogórka

Henia przypomina też, jak w wypadku każdej surówki, swoją technikę obierania ogórka . Skrawa ona obieraczką z długiego ogórka szklarniowego paski w pewnym odstępie. Ogórki dzięki temu są miękkie, ale jednocześnie nie pozbywamy się całego smaku, który skoncentrowany jest w skórce.

Składniki

  • 2 długie ogórki
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 1 mały pęczek koperku
  • 3 łyżki oliwy

Surówka jak mizeria

Ogórki obieramy, najlepiej według przepisu Heni, pozostawiając na nich nieco skóry dla smaku. Kroimy je cienko nożem lub na tarce i przekładamy do salaterki.

Cebulę kroimy w cieniutkie pióra , a koperek siekamy. Oba składniki dodajemy do miski z ogórkiem.

Kompozycję zalewamy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i mieszamy. Do czasu podania przechowujemy w lodówce, by warzywa pozostały chrupkie.

Wypróbuj też przepisy na zapiekane truskawki i domową lemoniadę .

Nigdy nie wyrzucam ogonków z czereśni. Wywar z nich jest cenny dla zdrowia
Wiemy, gdzie można zjeść najtańszego schabowego w Polsce. 20 zł za prawdziwą ucztę, bez ukrytych opłat
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy