Nigdy nie wyrzucam ogonków z czereśni. Wywar z nich jest cenny dla zdrowia
Nie wyrzucaj ogonków z czereśni, tylko przygotuj z nich cenny wywar. To niezwykle prosty sposób, a przyniesie więcej korzyści, niż myślisz. Dowiedz się, na co wpłynie napar z ogonków czereśni i wypróbuj go sama.
Sezon na czereśnie tuż-tuż
Czerwiec to miesiąc, w którym rozpoczyna się sezon na czereśnie. Dlatego warto dowiedzieć się wcześniej, jak w pełni wykorzystać ten kwaśno-słodki owoc. Ogonki czereśni są uznawane za odpad, to błąd, ponieważ znajduje się w nich wiele cennych witamin, o których więcej dowiesz się za chwilę.
Przygotowany z nich wywar, poprawi funkcjonowanie twojego organizmu. Z dalszej części artykułu dowiesz się, na co dokładnie działają ogonki oraz poznasz przepis na cenny wywar.
Obieram główkę czosnku i łączę z oliwą. Tego przysmaku używam w kuchni co i razNiezwykła moc ogonków
Ogonki czereśnie są wartościowym składnikiem ze względu na zawarte w nich składniki odżywcze. Należy do nich między innymi potas, który odpowiada za usuwanie z organizmu zbędnej soli, a to poprawi działanie serca oraz nerek. Oprócz niego w ogonkach znajdują się także witaminy z grup A,B oraz C.
W składzie nie zabrakło także żelaza, wapnia i jodu. Co ciekawe napar z ogonków wspomaga proces odchudzania i poprawia metabolizm.
Jak przygotować wywar z ogonków czereśni?
Przygotowanie naparu z ogonków jest niezwykle łatwe. Wystarczy drobno je posiekać. Następnie łyżeczkę ogonków wsyp do kubka. Zalej je wrzątkiem i zaparzaj przez 15 minut. Po tym czasie przecedź napar, który jest gotowy do wypicia.
Napój, choć gorzki nie powinien być dosładzany. Dopiero wtedy zauważysz poprawę w przemianie metabolizmu. Wywar należy pić dwa razy dziennie przez dwa tygodnie, a efekty przyjdą bardzo szybko. Sprawdź przepis na ciasto z budyniem oraz zobacz, jak zrobić wyborne śniadanie.