Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Canva zia_susha

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa

28 maja 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Mizeria jest kwintesencją polskiej kuchni. Choć można zajadać ją przez cały rok, w szczególności kojarzy nam się z ciepłymi miesiącami. W tym roku proponujemy lekkie odstępstwo od klasyki i przygotowanie pysznej mizerii trochę inaczej. Wystarczy, że zamiast na ogórka użyjecie pysznej i chrupiącej cukinii.

Mizeria z cukinii smakuje wyśmienicie

Klasyczna wersja mizerii tworzona jest na bazie zielonego ogórka. Do warzywa dodaje się śmietanę oraz przyprawy. Takie połączenie, choć pyszne, można nieco unowocześnić. Ogórka z powodzeniem zastąpicie cukinią.

Cukinia często gości w naszej kuchni jako dodatek do dań. Przeważnie dusimy ją i podajemy na ciepło. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że równie pysznie smakuje ona na surowo. Koniecznie przekonajcie się o tym, serwując ją jako gwiazdę mizerii.

Smutny finał Kuchennych Rewolucji. „Strasznie mi przykro”

Przepis na zaskakującą mizerie z cukinią

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina cukru
  • koperek

Jak zrobić fenomenalną mizerię z cukinii?

Cukinię do mizerii starannie wyszoruj . Odkrój od niej końcówki z obu stron. Pozostałą część warzywa pokrój w cienkie plasterki i przełóż do miski .

Zawartość miski oprósz solą i odstaw na 20-30 minut . W tym czasie cukinia powinna zmięknąć. Po upływie tego czasu dodaj do niej śmietanę oraz jogurt . Całość wymieszaj.

Mizerię z cukinii dopraw pieprzem i odrobiną cukru . Dosyp do niej także posiekany koperek . Całość ponownie staranie wymieszaj. Pyszna mizeria z cukinii gotowa jest do podania . Okrasa podkręca smak swojej surówki niespodziewanym dodatkiem . Magda Gessler uznaje tylko 2 rodzaje śmietany do mizerii .

cukinia na mizerię.png
Canva / topschool
Nie uwierzysz, co Wachowicz dodaje do rosołu. Istna wiosna na talerzu
Ceny za frytki na festiwalu w Sopocie powalają. Za inne przekąski też trzeba słono zapłacić
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy