Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Niebywałe, co Okrasa wlewa do mizerii. Tego się nie spodziewaliśmy

Niebywałe, co Okrasa wlewa do mizerii. Tego się nie spodziewaliśmy

mizeria Karola Okrasy
YouTube/@KuchniaLidla, Canva

Mizeria jest doskonałym uzupełnieniem właściwie każdego dania obiadowego. Pasuje do mięs, zapiekanek czy placków ziemniaczanych. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Jednak mizeria Karola Okrasy jest niezłym zaskoczeniem kulinarnym. Wszystko przez jeden składnik, który dodaje znany kucharz. 

Mizeria- pyszna i zdrowa

Mizeria zwłaszcza w gorące dni będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Ta surówka z ogórków działa orzeźwiająco i dostarcza nam wielu cennych składników. Mizeria jest skarbnicą takich witamin jak: C, A, E, K. Do tego zawiera żelazo, sód, jod i wapń. To prawdziwa bomba białkowa, która pełna jest też bakterii probiotycznych. 

Jedzenie mizerii poprawia naszą odporność- to dzięki obecności witaminy C w ogórkach. Natomiast witaminy A i E wpływają na wygląd naszej skóry. Magnez redukuje bolesne skurcze mięśni. Jeśli chodzi o przygotowanie mizerii, to niektórzy zamiast śmietany dają jogurt naturalny, albo kefir. Prawdziwym zaskoczeniem kulinarnym jest mizeria Karola Okrasy. Kucharz dodaje do niej jeden wyjątkowy składnik.

Nie zgadniecie, kto szykował jedzenie na przyjęcie komunijne córki Cichopek. Trudno uwierzyć

Jak przygotować mizerię Karola Okrasy?

Składniki:

  • 4 sztuki ogórków gruntowych
  • cebula
  • łyżka cukru
  • świeży koper
  • 100 g śmietany 18%
  • pieprz czarny
  • łyżeczka octu
  • sól
  • 2 łyżki oleju

Drobno posiekany koperek mieszamy w misce z kwaśną śmietaną. Doprawiamy cukrem, octem, solą i pieprzem. Dodajemy składnik, który może zaskoczyć w tym przepisie. Jest to olej. Dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy, cebulę kroimy w kostkę.

Obieramy ogórki gruntowe, kroimy je w plastry, mieszamy i ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na około 5 minut, by ogórki puściły sok. Mieszamy, przekładamy do miseczek i dekorujemy koperkiem. Mizeria jest już gotowa.

Niezwykły składnik mizerii Karola Okrasy

Karol Okrasa dodaje do mizerii dwie łyżki oleju. Ten zabieg sprawia, że mizeria zyskuje jeszcze lepszy smak i nie jest wodnista. Warto skorzystać z tego kulinarnego triku. Każdy z kucharzy ma swój przepis na przygotowanie tej orzeźwiającej surówki z ogórków. Dlatego tak trudno zjeść dwie takie same mizerie.

Mizeria jest niskokalorycznym dodatkiem. Wszystko dlatego, że ogórek składa się w 98 procentach z wody. 100 g tego warzywa to zaledwie 15 kalorii. Mizeria polecana jest wszystkim, którym zależy na zdrowym odżywianiu, dostarczaniu cennych wartości odżywczych i dbaniu o szczupłą sylwetkę. Pisaliśmy też o prostym przepisie na mizerię. Informowaliśmy też o śmietanie, jaką Magda Gessler dodaje do mizerii. 

mizeria

Źródło: kuchnialidla.pl