Smakosze.pl

YouTube/@KuchniaLidla, Canva

Niebywałe, co Okrasa wlewa do mizerii. Tego się nie spodziewaliśmy

22 Maja 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Mizeria jest doskonałym uzupełnieniem właściwie każdego dania obiadowego. Pasuje do mięs, zapiekanek czy placków ziemniaczanych. Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Jednak mizeria Karola Okrasy jest niezłym zaskoczeniem kulinarnym. Wszystko przez jeden składnik, który dodaje znany kucharz. 

Mizeria- pyszna i zdrowa

Mizeria zwłaszcza w gorące dni będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Ta surówka z ogórków działa orzeźwiająco i dostarcza nam wielu cennych składników. Mizeria jest skarbnicą takich witamin jak: C, A, E, K. Do tego zawiera żelazo, sód, jod i wapń. To prawdziwa bomba białkowa, która pełna jest też bakterii probiotycznych. 

Jedzenie mizerii poprawia naszą odporność- to dzięki obecności witaminy C w ogórkach. Natomiast witaminy A i E wpływają na wygląd naszej skóry. Magnez redukuje bolesne skurcze mięśni. Jeśli chodzi o przygotowanie mizerii, to niektórzy zamiast śmietany dają jogurt naturalny, albo kefir. Prawdziwym zaskoczeniem kulinarnym jest mizeria Karola Okrasy. Kucharz dodaje do niej jeden wyjątkowy składnik.

Komunia u Kasi Cichopek

Nie zgadniecie, kto szykował jedzenie na przyjęcie komunijne córki Cichopek. Trudno uwierzyć

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować mizerię Karola Okrasy?

Składniki:
  • 4 sztuki ogórków gruntowych
  • cebula
  • łyżka cukru
  • świeży koper
  • 100 g śmietany 18%
  • pieprz czarny
  • łyżeczka octu
  • sól
  • 2 łyżki oleju

Drobno posiekany koperek mieszamy w misce z kwaśną śmietaną. Doprawiamy cukrem, octem, solą i pieprzem. Dodajemy składnik, który może zaskoczyć w tym przepisie. Jest to olej. Dodajemy 2 łyżki oleju, mieszamy, cebulę kroimy w kostkę.

Obieramy ogórki gruntowe, kroimy je w plastry, mieszamy i ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na około 5 minut, by ogórki puściły sok. Mieszamy, przekładamy do miseczek i dekorujemy koperkiem. Mizeria jest już gotowa.

Niezwykły składnik mizerii Karola Okrasy

Karol Okrasa dodaje do mizerii dwie łyżki oleju. Ten zabieg sprawia, że mizeria zyskuje jeszcze lepszy smak i nie jest wodnista. Warto skorzystać z tego kulinarnego triku. Każdy z kucharzy ma swój przepis na przygotowanie tej orzeźwiającej surówki z ogórków. Dlatego tak trudno zjeść dwie takie same mizerie.

Mizeria jest niskokalorycznym dodatkiem. Wszystko dlatego, że ogórek składa się w 98 procentach z wody. 100 g tego warzywa to zaledwie 15 kalorii. Mizeria polecana jest wszystkim, którym zależy na zdrowym odżywianiu, dostarczaniu cennych wartości odżywczych i dbaniu o szczupłą sylwetkę. Pisaliśmy też o prostym przepisie na mizerię. Informowaliśmy też o śmietanie, jaką Magda Gessler dodaje do mizerii. 

mizeria

Źródło: kuchnialidla.pl

Ceny malin są wysokie

Pierwsze polskie maliny już w sprzedaży. Ceny jak za złoto

CZYTAJ DALEJ
Kanapki we włoskim stylu

Natrzyj czosnkiem i obłóż pomidorami. Te kanapki smakują jak marzenie

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >