Zapomnij o occie i soku z cytryny. Młodą kapustę zakwasisz wiosennym specjałem
Młoda kapusta smakuje doskonale nie tylko z koperkiem. Duszenie jej z dodatkiem rabarbaru przyjemnie wzbogaci teksturę obiadowego klasyku i urozmaici jego smak. Ocet czy sok z cytryny nie będą już konieczne. Musicie spróbować.
Przepis na młodą kapustę z rabarbarem
Posiekana młoda kapusta podduszona z odrobiną wody i koperkiem jest klasykiem polskich wiosennych obiadów. Urozmaicenie jej poprzez dodanie łodyg rabarbaru jest świetnym sposobem na odkrycie nowych smaków. Warto skosztować.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty o masie około 1 kg
- 2-3 łodygi rabarbaru
- 15 g masła lub podobna ilość oliwy z oliwek
- do 50 ml wody
- 1 pęczek koperku
- cukier, sól i pieprz w ilości do smaku
- zasmażka (opcjonalnie)
Jak zrobić świetną młodą kapustę? Połączcie ją z rabarbarem
Zaczynamy od oczyszczenia i poszatkowania młodej kapusty. Rabarbar myjemy i kroimy w niezbyt szerokie paseczki. W dużym garnku na maśle lub oliwie przesmażamy kapustę.
Wrzucamy rabarbar i wlewamy wodę. Dusimy miękkości. Na koniec zagęszczamy całość zasmażką lub nie i doprawiamy odrobiną cukru, soli i pieprzu. Wsypujemy posiekany koperek.
Jak podać młodą kapustę z rabarbarem?
Kremowe warzywo z kwaśnym dodatkiem świetnie pasuje do obiadu. Koniecznie serwujcie je na ciepło. Warto wrzucić do niego ugotowaną ciecierzycę czy podsmażone tofu wędzone — wtedy będzie stanowić samodzielny posiłek.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na młodą kapustę. Spróbujcie koniecznie znakomitych gołąbków bez zawijania . Warzywo zapiekane w piekarniku też będzie pyszne.