Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o occie i soku z cytryny. Młodą kapustę zakwasisz wiosennym specjałem
canva/Artspace's Images

Zapomnij o occie i soku z cytryny. Młodą kapustę zakwasisz wiosennym specjałem

31 maja 2023

Młoda kapusta smakuje doskonale nie tylko z koperkiem. Duszenie jej z dodatkiem rabarbaru przyjemnie wzbogaci teksturę obiadowego klasyku i urozmaici jego smak. Ocet czy sok z cytryny nie będą już konieczne. Musicie spróbować.

Przepis na młodą kapustę z rabarbarem

Posiekana młoda kapusta podduszona z odrobiną wody i koperkiem jest klasykiem polskich wiosennych obiadów. Urozmaicenie jej poprzez dodanie łodyg rabarbaru jest świetnym sposobem na odkrycie nowych smaków. Warto skosztować.

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty o masie około 1 kg
  • 2-3 łodygi rabarbaru
  • 15 g masła lub podobna ilość oliwy z oliwek
  • do 50 ml wody
  • 1 pęczek koperku
  • cukier, sól i pieprz w ilości do smaku
  • zasmażka (opcjonalnie)
Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników

Jak zrobić świetną młodą kapustę? Połączcie ją z rabarbarem

Zaczynamy od oczyszczenia i poszatkowania młodej kapusty. Rabarbar myjemy i kroimy w niezbyt szerokie paseczki. W dużym garnku na maśle lub oliwie przesmażamy kapustę.

Wrzucamy rabarbar i wlewamy wodę. Dusimy miękkości. Na koniec zagęszczamy całość zasmażką lub nie i doprawiamy odrobiną cukru, soli i pieprzu. Wsypujemy posiekany koperek.

Jak podać młodą kapustę z rabarbarem?

Kremowe warzywo z kwaśnym dodatkiem świetnie pasuje do obiadu. Koniecznie serwujcie je na ciepło. Warto wrzucić do niego ugotowaną ciecierzycę czy podsmażone tofu wędzone — wtedy będzie stanowić samodzielny posiłek.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na młodą kapustę. Spróbujcie koniecznie znakomitych gołąbków bez zawijania . Warzywo zapiekane w piekarniku też będzie pyszne.

Młoda kapusta z rabarbarem jest pyszna.png
canva/YelenaYemchuk
Turystka pokazała nam hotelowe śniadanie. Lepiej karmią nawet w szpitalach
Okrasa ma najlepszy patent na babkę ziemniaczaną. Tak podana znika z talerzy raz dwa
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy