Smakosze.pl

TikTok/@katarzyna_bosacka

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników

30 Maja 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Warto z niego korzystać i cieszyć się smakiem tego delikatnego warzywa. Katarzyna Bosacka pokazała szybki sposób na przygotowanie szparagów. Dzięki niemu nie stracą one swoich cennych składników odżywczych.

Szparagi zdrowe i delikatne

Szparagi są lubianym wiosennym przysmakiem. Mają delikatny i aksamitny smak, są zdrowe i niskokaloryczne. To warzywo jest lekkostrawne i pożywne. Jedzenie szparagów wspomaga pracę układu trawiennego i go oczyszcza, dzięki wysokiej zawartości błonnika. Również nasza wątroba skorzysta na spożywaniu szparagów. Zawarte w nich białko usuwa toksyny z tego organu.

Naukowcy wyodrębnili ponad 100 substancji odżywczych, które znajdują się w szparagach. Znajdziemy w nich witaminę K, kwas foliowy, witaminy z grupy B, C, E i A. Oprócz tego cynk, żelazo, potas, magnez. Jednak jak przyrządzić szparagi, by nie straciły tych cennych wartości odżywczych? Ma na to sposób Katarzyna Bosacka. Spróbuj koniecznie.

Młoda kapusta z rabarbarem

Zapomnij o occie i soku z cytryny. Młodą kapustę zakwasisz wiosennym specjałem

CZYTAJ DALEJ

Sposób Katarzyny Bosackiej na przyrządzenie szparagów

Katarzyna Bosacka sposób na przygotowanie tego smacznego warzywa pokazała na TikToku. Znana dziennikarka kulinarna zaznaczyła, że białe szparagi są dużo bardziej wymagające w kuchni. Zawsze trzeba je obierać. Natomiast szparagi zielone są dużo szybsze w przygotowaniu. Nie musimy ich obierać, wystarczy odłamać końcówkę i wrzucić na rozgrzane masło, a najlepiej na masło wymieszane z olejem rzepakowym lub oliwą.

Szparagi podsmażamy, aż będą ciemno zielone. Doprawiamy solą, pieprzem i dolewamy odrobinę wody. Szparagi dusimy i właśnie to sprawia, że zachowują one swoje cenne wartości odżywcze. Gdy gotujemy je w wodzie, to witaminy i minerały, które zawiera to warzywo, wylewamy z wodą. Duszenie sprawia, że smak jest skoncentrowany i szparagi są pyszne.

Duś szparagi, zachowaj witaminy i minerały

Katarzyna Bosacka poleca duszenie szparagów jako sposób na zdrowe przyrządzenie tych wiosennych warzyw. Możemy do nich dodać na koniec czosnek, tarty ser i w ten sposób mamy już gotowe danie ze szparagów. Nie straciły one swoich cennych wartości odżywczych podczas duszenia. 

Warto zaznaczyć, że szparagi duszone nabierają podczas tego procesu jeszcze większej delikatności i smaku. Duszenie odbywa się w małej ilości woda, która po kilku minutach odparowuje. Ten sposób obróbki jest dużo zdrowszy, niż smażenie. Warto pamiętać o nim w kuchni. Pisaliśmy o tym jak gotować białe szparagi.  Radziliśmy też jak przyrządzić szparagi, żeby smakowały jak z restauracji.

@katarzyna_bosacka 💚Mam dziś dla Was błyskawiczny przepis na szparagi z patelni💚 Jak to robię? 👉🏼szparagi wrzucam na rozgrzane masło/oliwę/olej rzepakowy 👉🏼po chwili doprawiam solą i pieprzem 👉🏼smażę aż uzyskają ciemno-zielony kolor 👉🏼w tzw. międzyczasie podlewam odrobiną wody 👉🏼dodaję ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i posypuję tartym parmezanem 👉🏼zdejmuję z ognia i gotowe ☺️🤩 Robi się je błyskawicznie, a są przepyszne 💚 A jaki jest Wasz sposób na szparagi? 😍 #szparagi #przepisnaszparagi ♬ Happy / Video CM / Ukulele ♬ Cooking / Family(897363) - ImoKenpi-Dou

Źródło: TikTok/@katarzyna_bosacka

Ogórki małosolne Okrasy

Okrasa do solanki wsypuje jeszcze 1 przyprawę. Ogórki małosolne smakują jak marzenie

CZYTAJ DALEJ
Gołąbki z młodej kapusty

Mariola robi wyśmienite gołąbki z młodej kapusty. Do farszu dodaje uwielbiany składnik

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >

Porady

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >