Okrasa ma najlepszy patent na babkę ziemniaczaną. Tak podana znika z talerzy raz dwa
Karol Okrasa przeszedł samego siebie. Pokazał niezwykły sposób na babkę ziemniaczaną. Tym razem jednak nie chodzi o przepis na tę popularną potrawę, a o jej pomysłowe wykorzystanie. Znany kucharz uwielbianego kartoflaka zamienił w chrupiące frytki.
Przemień babkę ziemniaczaną w uwielbianą przekąskę
Karol Okrasa, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego Instagrama, uwielbia swawolić z klasykami polskiej kuchni. Tym razem postanowił podziałać z babką ziemniaczana. Potrawa jest popularna zwłaszcza na Podlasiu, skąd Okrasa pochodzi. Nic wiec dziwnego, że doskonale wiedział, jak obejść się z tym daniem.
Babka ziemniaczana to znane i lubiane danie. Kiedy jednak poleży odrobinę za długo w lodówce, traci swój wyjątkowy charakter. Łatwo można ją jednak odświeżyć, przyrządzając z niej złociste frytki. W takiej formie jeszcze jej nie jedliście.
Ogórki małosolne to przeżytek. Ten przepis bije je na głowęNa czym polega fenomen frytek z babki ziemniaczanej?
Babka ziemniaczana to potrawa tak prosta, jak tylko można sobie wymarzyć. Składają się na nią tarte ziemniaki i aromatyczne dodatki, jak cebulka, boczek i pikantne przyprawy. Całość przekłada się do naczynia żaroodpornego lub formy i zapieka. Gotowa babka jest wyśmienitym samodzielnym daniem.
Siła tej potrawy tkwi w jej prostocie. Jest tania, łatwa do przygotowania, a poza tym doskonale się odgrzewa. Jeśli jednak porcja przygotowanej babki przerasta możliwości domowników, można łatwo urozmaicić jej smak. Dokonasz tego przyrządzając pomysłowe frytki Karola Okrasy.
Frytki usmażone z babki ziemniaczanej biją na głowę te tradycyjne. Są cudownie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. Oprósz je ulubionymi przyprawami by za każdym razem smakowały nieco inaczej. Dzięki temu szybko się nie znudzą.
Jak zrobić najlepsze frytki z babki ziemniaczanej?
Przygotowanie frytek z babki ziemniaczanej jest bardzo proste. Cała praca zajmie zaledwie kilkanaście minut. Wystarczy, że wyjmiesz kartoflaka z lodówki i pokroisz go w słupki. Powinny mieć one wielkość porównywalną do grubych frytek belgijskich.
W rondelku dobrze rozgrzej olej. Frytki z babki ziemniaczanej wrzuć na gorący tłuszcz. Podsmażaj je dosłownie przez chwilkę, aby tylko się zarumieniły. Po chwili wyłów je łyżką cedzakową i daj możliwość ocieknięcia z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe frytki z babki ziemniaczanej posyp tartym parmezanem. Najlepiej zrobić to, póki są jeszcze ciepłe. Dzięki temu ser stopi się na powierzchni ziemniaczanych kąsków, tworząc apetyczną chrupiącą skorupkę.
Domowe frytki z babki ziemniaczanej świetnie komponować się będą z sosem jogurtowym. Możesz dodać do niego swoje ulubione przyprawy. Okrasa stawia w tym temacie na cebulkę, sok z limonki, chili oraz sól i pierz. Aż ślinka cieknie na myśl o tym specjale. Gulasz autorstwa uwielbianego kucharza wgniata w fotel. Ziemniaczane talarki będą pasować do każdego obiadu.
Źródło: mojegotowanie