Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Młoda kapusta zapiekana w piekarniku
Adam Moskal
Adam Moskal 22.07.2021 02:00

Młoda kapusta zapiekana w piekarniku

Pieczona kapusta
canva.com/Изображения пользователя Ivanna Pavliuk

Młoda kapusta wcale nie musi być jedynie podawana w zasmażanej wersji - można przygotować z niej coś zupełnie innego. W poniższym wydaniu, z dodatkiem sera i sosu na bazie octu balsamicznego, może być samodzielnym posiłkiem. Jest aromatyczna, sycąca i przepyszna.

Młoda kapusta jest popularnym sezonowym warzywem, które pojawia się na stołach większości z nas. Jej delikatny smak, większa miękkość i łatwość obróbki są głównymi powodami, przez które jest tak wyjątkowo lubiana.

Najczęściej jednak przygotowuje się z niej dodatek do obiadu, zasmażając z masłem. Jeśli znudził ci się taki sposób, sprawdź, jak smakuje w innym wydaniu. W tym celu świetnie sprawdzi się receptura zaprezentowana poniżej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pieczoną młodą kapustę

Brakuje ci przepysznych kulinarnych wieści? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych ciekawostek. W tym artykule wyjawiamy, dlaczego warto na godzinę przed snem zjeść odrobinę orzechów. Ten tekst poświęcony wodzie - zdrowsze jest picie jej zimnej czy ciepłej?

Składniki:

  • 1 młoda kapusta

  • dwie łyżki octu balsamicznego

  • 100 g sera parmezan lub pecorino

  • 1 łyżka miodu

  • sól

  • pieprz

  • olej

Zacznij od wyłożenia blachy papierem do pieczenia. Zawczasu rozgrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza, aby skrócić czas potrzebny do cieszenia się smakiem kapusty. Warto ustawić również funkcję termo obieg.

Kapustę obierz z wierzchnich, brzydkich liści. Umyj ją, przetnij na pół i usuń z połówek głąba, który nie zmięknie w piekarniku. Kapustę przekrój następnie w ćwiartki oraz na ósemki. Ułóż je na blaszce do pieczenia.

Olej, ocet balsamiczny, miód, sól i pieprz wymieszaj na jednolity sos. Każdy plaster posmaruj sosem i posyp świeżo startym serem. Piecz przez 15 minut, aż ser zbrązowieje. Smacznego.

Pieczona kapusta
undefined

Źródło: canva.com/yuliyagontar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram