Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o ogórkach. Kiszona cukinia jest jeszcze większym rarytasem
Canva

Zapomnij o ogórkach. Kiszona cukinia jest jeszcze większym rarytasem

22 maja 2023

Ogórków kiszonych nikomu nie trzeba kulinarnie przedstawiać. To zdrowa polska kiszonka, którą często przygotowujemy i jeszcze częściej jemy. Jednak, co z kiszoną cukinią? Jadacie? Jest pyszna i zdrowa. Polecamy znakomity przepis na jej przyrządzenie.

Ukiś cukinię-jest pyszna

Ogórki kiszone to niemal nasze dobro narodowe. Każda gospodyni i gospodarz ma swój przepis na tę zdrową kiszonkę. Ta słynie z wartości prozdrowotnych. Jedzenie ogórków poprawia odporność i dobroczynnie działa na układ trawienny. Spożywanie tej kiszonki oczyszcza nasz organizm i wpływa na florę bakteryjną w jelitach.

Co z kiszoną cukinią? Nie jest ona tak popularna, jak ogórki kiszone. Jednak warto ją jeść, bo warzywo to jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Pełne jest witaminy A, B i C. Warto ją zastosować w diecie antyrakowej. Przeciwdziała nowotworom układu pokarmowego. Oprócz tego cukinia zawiera żelazo, sód, wapń i potas.

Zajrzała do zamrażarki dziadków. To co odkryła wywołuje ciarki

Jak przygotować kiszoną cukinię?

Składniki:

  • cukinia
  • czosnek
  • koper
  • liść winogrona, maliny, porzeczki
  • ziele angielskie
  • chrzan
  • gorczyca
  • pieprz
  • sól
  • woda

Zacznijmy od przygotowania solanki-łyżka soli na litr wody. Wodę gotujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Cukinię kroimy na paski. Do czystych słoików wkładamy koper, czosnek, kawałeczek chrzanu, cukinie, dosypujemy przyprawy, gorczycę. Na samą górę dajemy koper i czosnek.

Można dodać gotowej mieszanki do kiszenia ogórków. Używamy łyżki mieszanki na słoik. Można do kiszenia dodać kawałeczki imbiru, łyżeczkę curry, szczyptę chilli. Całość zalewamy solanką, zakręcamy i odstawiamy na 2-3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przestawiamy cukinię w chłodniejsze miejsce. Czekamy jeszcze 2 tygodnie. Kiszona cukinia jest już gotowa.

Kiszona cukinia- do obiadu i sałatki

Kiszona cukinia jest doskonałym dodatkiem do obiadu. Pasuje do mięs i placków. To warzywo będzie też dobrą bazą do przyrządzenia surówek i sałatek. Równie dobrze będzie smakowała jako samodzielny dodatek do dań obiadowych i kanapek.

Cukinia zawiera dużo przeciwutleniaczy i dzięki temu dobroczynnie wpływa na pracę serca. Jest też dobrym źródłem kwasu foliowego, więc powinny po nią sięgać kobiety w ciąży. Jej jedzenie opóźnia też procesy starzenia się skóry. Pisaliśmy o surówce z cukinii. Podawaliśmy też przepis na kotlety z cukinią.

cukinia kiszona

Źródło: przeslijprzepis.pl

Gessler bez wysiłku schudła 13 kg. Jej patent wręcz zachwycił dietetyka
Niebywałe, co Okrasa wlewa do mizerii. Tego się nie spodziewaliśmy
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy