Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o patelni. Najlepszą, kremową jajecznicę zrobisz w garnku
wiktoriatyc/TikTok

Zapomnij o patelni. Najlepszą, kremową jajecznicę zrobisz w garnku

11 maja 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Jajecznica często pojawia się na naszych stołach. Nic dziwnego, wszak robi się ją bardzo szybko i jest niezwykle pożywna. Jajecznicę można przygotować na wiele sposobów. Dziś proponujemy Wam zrobić ją nie na patelni, a w garnku. Jajka będzie łatwiej mieszać, dzięki czemu potrawa zyska doskonałą, kremową konsystencję.

Jajecznica pomysłu Gordona Ramsaya

Przygotowanie tej kremowej jajecznicy zaproponował Gordon Ramsay, słynny szkocki kucharz i restaurator. Tiktokerka wiktoriatyc, z której kanału pochodzą prezentowane przez nas zdjęcia, postanowiła ją zaś przetestować i przekonać się, czy rzeczywiście jest smaczna.

Na czym polega fenomen słynnej jajecznicy? Jest ona niezwykle kremowa, wilgotna i delikatna. Efekt ten jest uzyskiwany przez dość powolne podgrzewanie jajek, przy jednoczesnym, ciągłym ich mieszaniu. Nie należy dopuszczać do przegrzania masy jajecznej, bo wtedy nie będzie już tak gładka i wilgotna.

Ludzie uważają ją za chwast. Jest bazą do pysznej i uniwersalnej pasty

Przepis na kremową jajecznicę z garnka

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1-2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka śmietanki kremówki

Przygotowanie jajecznicy Gordona Ramsaya krok po kroku

Przygotowanie jajecznicy zacznij o wybicia jajek do niedużego garnka i dodania masła. Potem postaw garnek na palniku i podgrzewaj całość na średnim ogniu, cały czas mieszając jajka rózgą.

Gdy zauważysz, że masa zacznie się ścinać, zestaw garnek z ognia i mieszając lekko ją przestudź. Powtarzaj tę czynność 2-3 razy, by nie przegrzać masy jajecznej.

Przed postawieniem jajecznicy ostatni raz na ogniu, dodaj do masy kremówkę i całość wymieszaj. Potem ponownie postaw garnek na ogniu i znów mieszając, podgrzewaj jajka, aż uzyskasz pożądaną konsystencję. Jajecznicę dopraw do smaku.

Gordon Ramsay serwuje tak przygotowaną jajecznicę na tostach, z dodatkiem podsmażonych pieczarek i pomidorków koktajlowych. Jajecznicę posypuje posiekanym szczypiorkiem.

Sprawdź też, jak zrobić puszystą jajecznicę wg przepisu Magdy Gessler . Poznaj także przepis Ewy Wachowicz na zapiekankę z jajem .

Źródło: wiktoriatyc/TikTok, o2

canva/robynmac
Bosacka porównała groszek z puszki i mrożony. Werdykt zaskoczy każdego
Wziął do ręki noże od Amaro i powiedział co myśli. Słynny kucharz wraca do gry?
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy