Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Bieszczadzkie fuczki są 100 razy lepsze
Fot. Shutterstock

Zapomnij o plackach ziemniaczanych. Bieszczadzkie fuczki są 100 razy lepsze

29 stycznia 2025

Fuczki to niemal zapomniane danie przypominające placki ziemniaczane. Jednak w centrum przepisu stoją nie kartofle, a kapusta kiszona. Przez to obie potrawy są porównywalne, a jednak zupełnie inne w charakterze.

Łemkowskie fuczki

Współczesna polska kuchnia to zlepek przepisów z rożnych regionów i tradycji , poddany wpływowi okresowych niedoborów rozmaitych produktów w przed- i powojennych czasach. Jednak niektóre tradycje kulinarne zachowały swoją osobność, a nawet pozostają dziś stosunkowo mało znane. Tak jest z bieszczadzkimi fuczkami .

Wschodnie pasma Beskidów przez wieki zamieszkiwali Łemkowie – wyrazista, osobna grupa etniczna o bogatej kulturze. Tuż po wojnie zostali brutalnie wysiedleni i dziś ich tradycje żyją w różnych częściach Polski i Ukrainy. W Bieszczadach i Sądecczyznie zostały po nich ślady dawnych wsi oraz niektóre zwyczaje, w tym tradycje kulinarne .

kapusta kiszona

Strzelczyk robi najlepsze faworki na Tłusty Czwartek. Ten przepis jest już kultowy

Fuczki – placki podobne do ziemniaczanych

Podobnie jak cała kultura Łemków, także takie placki zasługują na przechowanie w pamięci. Są lekkie, mniej skrobiowe i mniej kaloryczne od ziemniaczanych , a przy tym równie łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Dalsza część tekstu pod filmem:

Składniki

  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 szklanka mąki owsianej (lub pszennej)
  • 1 jajko
  • 180 ml mleka
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: kminek, majeranek
  • Sól, pieprz

placki ziemniaczane
fot. Canva

Smażenie fuczków

Do miski wlewamy mleko i wybijamy jajko . Miksujemy i dodajemy mąkę, aż powstanie rzadkie, gładkie ciasto. Kapustę kiszoną odciskamy z soku i siekamy.Kapustę łączymy z ciastem, przyprawiamy do smaku majerankiem, solą, pieprzem i kminkiem.

Placki smażymy podobnie jak ziemniaczane, nakładając porcje łyżką na rozgrzany olej . Zdejmujemy na ręcznik papierowy. Podajemy z jogurtem naturalnym lub zsiadłym mlekiem.

Wypróbuj też przepisy na marynowaną cebulę i faworki Strzelczyka .

smażone placki

Kroję cebulę, pakuję do słoika i wlewam zalewę. Ten przepis musi dostać medal
Biorę ręcznik papierowy i wykładam nim piekarnik. Żałuję, że poznałem to dopiero teraz
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy