Zapomnij o pomidorowej. Ta zupa na rosole jest 100 razy lepsza
Prosty przepis na zupę pieczarkową inną od tych, które znamy najlepiej. Ta pieczarkowa, i to z makaronem, doskonale wzbogaci asortyment naszych pierwszych dań. Poleca się zwłaszcza osobom, które nie przepadają za kremowymi zupami, bo tak zazwyczaj serwuje się te grzybki w zupie.
Uniwersalne pieczarki
Rosół określany bywa często jako zupa, co jest technicznie rzecz biorąc nie do końca prawdziwe. Faktycznie, dodatek makaronu może sprawić, że zmieni się on w pełnowartościowe danie. Ale rosół to przede wszystkim punkt wyjścia do rozmaitych kulinarnych przygód, takich jak ta zupa pieczarkowa.
Pieczarki to nietypowe grzyby . Uprawiane, a nie zbierane, dostępne praktycznie w każdym sklepie, towarzyszą nam w wielu różnych potrawach. I dobrze, bo są niskokaloryczne i bogate w białko i błonnik, a także witaminy i mikroelementy. A przede wszystkim bardzo uniwersalne w kulinarnych zastosowaniach .
Pieczarkowa na rosole
Do przygotowania takiej zupy nadaje się każdy rodzaj rosołu lub bulionu , jaki mamy pod ręką. Najbardziej polecamy drobiowy, świetnie sprawdzi się też bulion warzywny. Oczywiście szybka wersja z kostki bulionowej też jest tu rozwiązaniem, choć smak domowego rosołu trudno zastąpić czymkolwiek.
Składniki
- Ok. 1,2 l domowego rosołu lub bulionu
- ½ kg pieczarek
- 150 g ulubionego makaronu do zupy
- 150 g śmietany do zupy
- 2 średnie cebule
- 1 duża marchew
- 1 mała pietruszka
- 30 g masła klarowanego
- 1 mały pęczek pietruszki
- Sól, pieprz
Łatwy przepis na zupę pieczarkową
Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych okach. Pieczarki kroimy w półplasterki (młodych i jędrnych nie trzeba obierać). W garnku na maśle klarowanym najpierw smażymy cebulkę do zeszklenia, następnie dodajemy marchewkę i pietruszkę. Smażymy przez kilka minut, dodajemy pieczarki i smażymy, aż wszystkie warzywa będą miękkie i zredukują się ich soki.
Do garnka dodajemy rosół. Gotujemy przez ok. 10 minut, a następnie dodajemy makaron . Kiedy będzie już prawie miękki, hartujemy śmietanę i dodajemy do zupy. Przyprawiamy pieprzem i solą, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, gotujemy jeszcze chwilę i podajemy.
Wypróbuj też przepisy na zupę odchudzającą i kotlety mielone z niezbędnym dodatkiem .