Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o pomidorowej. Ta zupa na rosole jest 100 razy lepsza
fot. Canva/bbstudio

Zapomnij o pomidorowej. Ta zupa na rosole jest 100 razy lepsza

20 maja 2024

Prosty przepis na zupę pieczarkową inną od tych, które znamy najlepiej. Ta pieczarkowa, i to z makaronem, doskonale wzbogaci asortyment naszych pierwszych dań. Poleca się zwłaszcza osobom, które nie przepadają za kremowymi zupami, bo tak zazwyczaj serwuje się te grzybki w zupie.

Uniwersalne pieczarki

Rosół określany bywa często jako zupa, co jest technicznie rzecz biorąc nie do końca prawdziwe. Faktycznie, dodatek makaronu może sprawić, że zmieni się on w pełnowartościowe danie. Ale rosół to przede wszystkim punkt wyjścia do rozmaitych kulinarnych przygód, takich jak ta zupa pieczarkowa.

Pieczarki to nietypowe grzyby . Uprawiane, a nie zbierane, dostępne praktycznie w każdym sklepie, towarzyszą nam w wielu różnych potrawach. I dobrze, bo są niskokaloryczne i bogate w białko i błonnik, a także witaminy i mikroelementy. A przede wszystkim bardzo uniwersalne w kulinarnych zastosowaniach .

pieczarki
fot. Canva
Zdrowsze są truskawki czy czereśnie? Odpowiedź będzie zaskoczeniem dla większosci osób

Pieczarkowa na rosole

Do przygotowania takiej zupy nadaje się każdy rodzaj rosołu lub bulionu , jaki mamy pod ręką. Najbardziej polecamy drobiowy, świetnie sprawdzi się też bulion warzywny. Oczywiście szybka wersja z kostki bulionowej też jest tu rozwiązaniem, choć smak domowego rosołu trudno zastąpić czymkolwiek.

Składniki

  • Ok. 1,2 l domowego rosołu lub bulionu
  • ½ kg pieczarek
  • 150 g ulubionego makaronu do zupy
  • 150 g śmietany do zupy
  • 2 średnie cebule
  • 1 duża marchew
  • 1 mała pietruszka
  • 30 g masła klarowanego
  • 1 mały pęczek pietruszki
  • Sól, pieprz

Łatwy przepis na zupę pieczarkową

Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych okach. Pieczarki kroimy w półplasterki (młodych i jędrnych nie trzeba obierać). W garnku na maśle klarowanym najpierw smażymy cebulkę do zeszklenia, następnie dodajemy marchewkę i pietruszkę. Smażymy przez kilka minut, dodajemy pieczarki i smażymy, aż wszystkie warzywa będą miękkie i zredukują się ich soki.

Do garnka dodajemy rosół. Gotujemy przez ok. 10 minut, a następnie dodajemy makaron . Kiedy będzie już prawie miękki, hartujemy śmietanę i dodajemy do zupy. Przyprawiamy pieprzem i solą, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, gotujemy jeszcze chwilę i podajemy.

Wypróbuj też przepisy na zupę odchudzającą i kotlety mielone z niezbędnym dodatkiem .

zupa pieczarkowa
fot. Canva
Podsmażam wątróbkę i dodaję do niej masło. Potrawa dosłownie rozpływa się w ustach
Lipińska w ostrych słowach o lokalu Gessler. „Ceny z kosmosu, a jedzenie niejadalne"
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy