Zdrowsze są truskawki czy czereśnie? Odpowiedź będzie zaskoczeniem dla większosci osób
Wielu zapyta: po co w ogóle porównywać czereśnie z truskawkami? Nie można jeść jednego i drugiego? Cóż, dla osoby o w pełni sprawnym metabolizmie pewnie jest to dobra odpowiedź. Jednak czy osoby, którym nie jest wszystko jedno, powinny wybierać jedne czy drugie?
Truskawki a zdrowie
W maju sezon na truskawki dopiero się rozkręca, a czereśnie jeszcze czekają na swoją kolej. Oznacza to, że tymi pierwszymi cieszyć się będziemy dłużej i możemy zjeść ich więcej. Tylko – z punktu widzenia diety – czy warto? Wygląda na to, że tak.
Truskawki są nie tylko źródłem pysznego smaku, lecz także cennych składników odżywczych. Wymienić tu warto choćby mikroelementy: mangan i potas oraz kwas foliowy. Jednak truskawki są też chwalone jako źródło błonnika pokarmowego. Świetnie nadają się też jako składnik wielu potraw, nie tylko słodkich, lecz także np. sałatek. Warto dodać, że jadalne są także – i bogate w przeciwutleniacze – szypułki truskawek, które można ususzyć i wypić z herbatą albo posiekać i dodać do sałatki.
Truskawki cechuje też niezwykle wysoka zawartość wody. Sprawia to, że mają nie więcej niż 35 kalorii w stu gramach, a są przy tym mocno sycące. Są więc sprzymierzeńcem diety odchudzającej. Nieco – ale tylko nieco – gorzej z dietą opartą na niskim indeksie glikemicznym. Ten u truskawek wynosi 41.
Podsmażam wątróbkę i dodaję do niej masło. Potrawa dosłownie rozpływa się w ustachCzy czereśnie są zdrowe?
To dużo czy mało? W liczbach bezwzględnych niedużo i jest mało prawdopodobne, że po zjedzeniu porcji poziom glukozy we krwi wystrzeli nam w górę i spowoduje pogorszone samopoczucie. Jednak dość dużo w porównaniu do czereśni, które, o dziwo, mają IG równe 22. Oznacza to, że garstkę mogą zjeść nawet diabetycy. Zwłaszcza że czereśnie również warto jeść: również mają przeciwutleniacze i cechuje jej działanie przeciwzapalne, a także regulują stężenie cholesterolu we krwi.
Co ciekawe, choć czereśnie wydają się słodsze, ich kaloryczność nie jest o wiele wyższa niż truskawek. Sto gram tych owoców to ok. 50 kalorii. Dodajmy do tego zawartość potasu, błonnika, a także witaminy A. I jeszcze to, że czereśnie zawierają najwięcej spośród uprawianych w Polsce owoców kwasu asparaginowego, czyli aminokwasu pomocnego w walce ze stanami wyczerpania psychicznego i fizycznego.
Truskawki czy czereśnie?
Nie ma więc jednoznacznego wskazania w walce czereśni z truskawkami. Oba te gatunki owoców mają niską kaloryczność i indeks glikemiczny, jeden jest na prowadzeniu pod względem tego pierwszego parametru, drugi – tego drugiego. Oba są też pyszne, choć truskawki – występujące w różnych odmianach, mniej i bardziej słodkich – wydają się mieć więcej zastosowań kulinarnych.
Czereśnie mają w Polsce krótki sezon, a wczesnomajowe przymrozki w 2024 roku sprawiają, że plony zapowiadają się rekordowo niskie. Jest więc możliwość, że pozostaną w tym roku raczej chwilową przyjemnością. Truskawki nie są tak bardzo zagrożone. Łapmy je więc – do musów, koktajli i ciast, a także do sałatek ze szparagami i octem balsamicznym i wielu innych bardziej wytrawnych potraw.
Wypróbuj przepisy na domowe ogórki konserwowe i ciasto malinowa chmurka.