Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o rybie po grecku. Ta wersja bije ją na głowę, wszyscy proszą o przepis
Fot. YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI

Zapomnij o rybie po grecku. Ta wersja bije ją na głowę, wszyscy proszą o przepis

23 listopada 2024

Ryba po grecku zwykle gości na naszych stołach w Wigilię. Jednak teraz warto poznać przepis na rybę po japońsku. Jej smak zachwyci już w nadchodzące Boże Narodzenie.

Rybę po grecku zastąp tą po japońsku

Ryba jest nieodłącznym elementem wieczerzy wigilijnej . Na stół tradycyjnie trafia karp, ale też chętnie przyrządzamy rybę po grecku. Teraz można zastąpić ją doskonałą w smaku rybą po japońsku. Danie jest kolorowe i efektownie prezentuje się na stole. Będzie w sam raz na Wigilię .

Ryba po japońsku, czyli w cieście, aromatycznej zalewie z octu jabłkowego i przecieru pomidorowego podawana jest z dodatkiem warzyw. Potrawa pełna jest pieczarek marynowanych, papryki i ogórków konserwowych . Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Damian kuchnia od kuchni. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

ryba po japońsku
Fot. YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI
Babcia Stasia dodaje go do sałatki jarzynowej zamiast pietruszki. Jest 100 razy smaczniejsza

Jak przyrządzić rybę po japońsku?

Składniki:

  • 2 kg miruny lub innej ryby bez ości

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czosnku staropolskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 szklanka mleka
  • ½ łyżeczki pieprzu

Składniki na zalewę:

  • ½ szklanki wody
  • 25 ml octu jabłkowego
  • 25 ml oleju
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego 30%
  • 1 łyżeczka soli

Warzywa:

  • 200 g papryki konserwowej
  • 200 g ogórków konserwowych
  • 140 pieczarek marynowanych
  • 3 cebule
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie dania zaczniemy od zrobienia ciasta, w którym później obtoczymy rybę. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i wlewamy mleko . Składniki miksujemy i gotowe ciasto odstawiamy. Teraz zrobimy zalewę.

Do miski wlewamy wodę, ocet jabłkowy, olej. Wsypujemy słodką paprykę, sól i cukier. Dokładamy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy składniki . Gotową zalewę odstawiamy. Następnie zajmiemy się krojeniem warzyw do naszego dania.

Ryba po japońsku na Wigilię

W paski kroimy ogórki konserwowe i paprykę. Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki zostawiamy w całości. Teraz rybę oprószamy z dwóch stron solą, pieprzem i tymiankiem . Rybę kroimy w nieduże kawałki, zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Cebulę smażymy na drugiej patelni.

Następnie dokładamy ogórki, paprykę i pieczarki. Wlewamy do nich marynatę i dusimy pod przykryciem. Usmażoną rybę układamy na półmisku i dodajemy warzywa z zalewą z patelni. Ryba po japońsku jest gotowa do podania . Pisaliśmy o tym, co wypić przed snem, by lepiej spać. Polecaliśmy przepis na zupę doskonałą na chłody.

ryba po japońsku
Fot. YouTube/DAMIANKUCHNIAODKUCHNI
Przepis na to danie przywiozłem ze Śląska. Dziś mało kto o nim pamięta
Włożyła twaróg na 3 dni do dziury w ziemi. W głowie się nie mieści co wykopała
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy