Zapomnij o rybie po grecku. Ta wersja bije ją na głowę, wszyscy proszą o przepis
Ryba po grecku zwykle gości na naszych stołach w Wigilię. Jednak teraz warto poznać przepis na rybę po japońsku. Jej smak zachwyci już w nadchodzące Boże Narodzenie.
Rybę po grecku zastąp tą po japońsku
Ryba jest nieodłącznym elementem wieczerzy wigilijnej . Na stół tradycyjnie trafia karp, ale też chętnie przyrządzamy rybę po grecku. Teraz można zastąpić ją doskonałą w smaku rybą po japońsku. Danie jest kolorowe i efektownie prezentuje się na stole. Będzie w sam raz na Wigilię .
Ryba po japońsku, czyli w cieście, aromatycznej zalewie z octu jabłkowego i przecieru pomidorowego podawana jest z dodatkiem warzyw. Potrawa pełna jest pieczarek marynowanych, papryki i ogórków konserwowych . Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Damian kuchnia od kuchni. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak przyrządzić rybę po japońsku?
Składniki:
- 2 kg miruny lub innej ryby bez ości
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka maki pszennej
- 1 jajko
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czosnku staropolskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 szklanka mleka
- ½ łyżeczki pieprzu
Składniki na zalewę:
- ½ szklanki wody
- 25 ml octu jabłkowego
- 25 ml oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek przecieru pomidorowego 30%
- 1 łyżeczka soli
Warzywa:
- 200 g papryki konserwowej
- 200 g ogórków konserwowych
- 140 pieczarek marynowanych
- 3 cebule
- tymianek
- sól
- pieprz
Przygotowanie dania zaczniemy od zrobienia ciasta, w którym później obtoczymy rybę. Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i wlewamy mleko . Składniki miksujemy i gotowe ciasto odstawiamy. Teraz zrobimy zalewę.
Do miski wlewamy wodę, ocet jabłkowy, olej. Wsypujemy słodką paprykę, sól i cukier. Dokładamy przecier pomidorowy i dokładnie mieszamy składniki . Gotową zalewę odstawiamy. Następnie zajmiemy się krojeniem warzyw do naszego dania.
Ryba po japońsku na Wigilię
W paski kroimy ogórki konserwowe i paprykę. Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki zostawiamy w całości. Teraz rybę oprószamy z dwóch stron solą, pieprzem i tymiankiem . Rybę kroimy w nieduże kawałki, zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Cebulę smażymy na drugiej patelni.
Następnie dokładamy ogórki, paprykę i pieczarki. Wlewamy do nich marynatę i dusimy pod przykryciem. Usmażoną rybę układamy na półmisku i dodajemy warzywa z zalewą z patelni. Ryba po japońsku jest gotowa do podania . Pisaliśmy o tym, co wypić przed snem, by lepiej spać. Polecaliśmy przepis na zupę doskonałą na chłody.