Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o schabowych. Wachowicz robi kotlety pożarnicze. Nie uwierzysz z jakiego mięsa
Pawel Wodzynski/East News, canva/Mariha-kitchen

Zapomnij o schabowych. Wachowicz robi kotlety pożarnicze. Nie uwierzysz z jakiego mięsa

19 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Żadna wieprzowina, żaden kurczak. Ewa Wachowicz kultowe kotlety pożarnicze przygotowuje z piersi z indyka. Kotlety są o wiele delikatniejsze, lżejsze i bardzo soczyste. Mięso jest doskonale doprawione, a chrupiąca, złocista skórka rewelacyjnie podkreśla jego smak.

Ewa Wachowicz kotlety pożarnicze robi inaczej niż wszyscy

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na kotlety pożarnicze. Przyrządza je z mięsa indyczego . Indyk jest najzdrowszą opcją. Nie zawiera tylu kalorii i tłuszczu, co wieprzowina. Nie jest również nafaszerowane antybiotykami, jak kurczak.

Wachowicz wybiera filet z piersi indyka również dlatego, że po usmażeniu kotlety są niezwykle soczyste i pełne smaku. Chrupiąca, złocista skórka i delikatne mięso to połączenie, którego musisz spróbować.

Kotlety pożarnicze są świetnym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Podaj je z ulubionymi dodatkami, a znikną z talerzy w mgnieniu oka. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony Wachowicz, ewawachowicz.pl.

Żadne gotowanie, żadne pieczenie. Strzelczyk ma 100 razy lepszy sposób na gołąbki

Przepis na soczyste i delikatne kotlety z indyka

Składniki:

  • filet z piersi indyka
  • szklanka bułki tartej
  • szklanka mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety pożarnicze według przepisu Ewy Wachowicz?

Pierś z indyka oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Każdy z nich rozbij tłuczkiem na cienki kotlet. Kotlety oprósz solą i pieprzem i odstaw na 10-15 minut.

Po tym czasie panieruj mięso w mące, następnie rozmąconych jajkach i bułce tartej. Kotlety smaż na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Polecamy puree z ziemniaków i lekką surówkę z kapusty pekińskiej , smacznego.

kotlety Ewy Wachowicz.jpg
canva/Juan Moyano
Całe życie źle kroiłaś kalafiora. Mistrz kuchni zdradził najlepszy patent
Tylko 64% mięsa, chrząstki i azotyn sodu. Dietetyk ostrzega przed tymi parówkami
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy