Zapomnij o słodkim bloku czekoladowym. Ten wytrawny blok z mięsa to dopiero coś
Pamiętacie blok czekoladowy rodem z PRL? Teraz coś podobnego możecie przygotować w wersji wytrawnej. Kilka prostych składników gwarantuje sukces tego przepisu. Na przekąskę lub na kolację będzie idealny.
Wytrawny blok mięsny na obiad
Jeśli znudziły nam się już dotychczasowe przepisy, to pora sięgnąć po zupełnie nową recepturę. Dzięki niej zrobimy efektowny i smaczny blok mięsny. Z ziemniaków , mięsa mielonego i jeszcze kilku produktów powstanie apetyczne danie.
Gruba warstwa sera żółtego też dodaje smaku. Taki blok mięsny zaskoczy i zachwyci domowników. Każdy, kto spróbuje tego dania, zapyta o przepis. Można go zobaczyć na kanale YouTube Cztery Gary. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jak przyrządzić blok mięsny na obiad?
Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego
- 6 ziemniaków
- olej do smażenia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- 4 jajka
- 60 g sera żółtego
- forma 28 na 11 cm
Przygotowanie dania zaczniemy od pokrojenia ziemniaków w dość drobną kostkę. Smażymy na oleju 10 minut i doprawiamy solą oraz pieprzem . Teraz na osobnej patelni podsmażamy mięso mielone. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy. Składniki dokładnie mieszamy.
Do miski wbijamy jajka i rozmącamy. Teraz do oddzielnej miski przekładamy podsmażone ziemniaki, zalewamy jajkami i mieszamy . Do formy o wymiarach 28 na 11 cm wykładamy część ziemniaków, przekładamy całe podsmażone mięso z dodatkami i układamy na nim grube plastry sera. Pieczemy przez 35 minut w 180 stopniach.
Blok mięsny pełen pysznych warstw
Po upływie tego czasu blok mięsny jest gotowy do podania. Danie wychodzi pyszne, a warstwy mięsa, ziemniaków i sera kuszą smakiem . Aromatyczna potrawa okazale prezentuje się na stole. Oprócz tego jest prosta w przygotowaniu i bardzo apetyczna.
Zrobienie takiego obiadu nie zajmie dużo czasu. Efekt wart jest tego, by sięgnąć po ten przepis . Kilka składników gwarantuje znakomite danie. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić wyborny obiad z piersi kurczaka przy użyciu chochli. Polecaliśmy szybkie i pyszne ciasto ze śliwkami od Ani Zyśk.