To ciasto piekę zawsze, gdy goni mnie czas. Robi się błyskawicznie i się udaje
Chcesz szybko upiec ciasto, które jest pyszne i wyjątkowe? W takim razie zerknij na przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk. Poleca ona recepturę na ciasto półkruche ze śliwkami. Zrobisz je raz- dwa, a wypiek zachwyci smakiem.
Sposób Ani Zyśk na błyskawiczne ciasto
Teraz brak czasu nie jest przeszkodą, by upiec pyszne ciasto. Dzięki recepturze od blogerki kulinarnej Ani Zyśk, która prowadzi konto na Instagramie jedz.pysznie, powstanie szybki wypiek. Ciasto półkruche ze śliwkami wygląda obłędnie i jeszcze lepiej smakuje.
Ania Zyśk ciasto robi z jesiennymi owocami i pod kruszonką. Jednak ten wypiek możesz przygotować też z innymi dowolnymi sezonowymi owocami. Wyjdzie, że palce lizać. Kilka składników zapewni pyszny efekt na każdą okazję.
Sałatkę gyros robię inaczej niż wszyscy. Dodaję składnik, który reszta pomijaCiasto, które jest uniwersalne
To półkruche ciasto ze śliwkami nie wymaga wiele pracy w kuchni. Wystarczy szybko zrobić ciasto, które trzeba podzielić na 2 części i schłodzić przed wyłożeniem owoców. Ciasto też trafi na wierzch w postaci kruszonki.
Do śliwek można dodać cynamon, który podkreśli smak owoców. Przepis polecany przez Anię Zyśk jest uniwersalny. Takie ciasto możesz zrobić nie tylko ze śliwkami, ale też z innymi ulubionymi owocami. W różnych wersjach będzie smakował na deser.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 80-100 g cukru
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 30 g jogurtu
- 75 g masła
- 1 jajko+ 1 żółtko
Owoce:
- 500 g śliwek
- 5 g skrobi ziemniaczanej
Jak zrobić ciasto półkruche ze śliwkami z przepisu Ani Zyśk?
Krok 1. Do miski przesyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj jogurt, masło, jajko i żółtko
Krok 2. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Podziel je na mniejszą i większą część. Kawałki ciasta schłodź.
Krok 3. Potem większą część wyłóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20 na 20 cm.
Krok 4. Oczyszczone śliwki pokrój na kawałki, połącz je ze skrobią. Możesz użyć też cynamonu.
Krok 5. Owoce wyłóż, na schłodzony spód, pokrusz schłodzone ciasto. Piecz je w 180 stopniach przez około 35 minut.