W mięsnym kosztuje grosze, a Polacy je pomijają. Na tym składniku zrobisz najlepszy rosół
Zwykle rosół gotujemy na udkach kurczaka, korpusie, dodajemy szponder wołowy, czy mięso z kaczki. Niestety przeważnie zapominamy o mięsie, które jest tanie i nadaje znakomitego smaku ulubionej zupie Polaków. Czy już wiecie o jakie mięso chodzi?
Rosół na serduszkach drobiowych
Na jakim mięsie gotujecie rosół? Niektórzy do garnka wrzucają tylko mięso z kurczaka, natomiast inni dodają jeszcze wołowinę. Zdarza się do rosołu dokładamy mięso z kaczki, a nawet z królika. Różne rodzaje mięsa zapewniają bogaty smak tej lubianej zupie.
Jednak dość rzadko do rosołu trafiają serduszka drobiowe. Szkoda, bo nie dość, że to mięso jest tanie, to jeszcze bogate w witaminy, minerały i aminokwasy. Pod tym względem serduszka drobiowe to żywność z kategorii superfood. Poniżej przedstawiamy przepis na rosół na serduszkach drobiowych.
Posiekaną kapustę wymieszaj z twarogiem i jajkiem. To połączenie wymyślił jakiś geniuszJak ugotować rosół na serduszkach drobiowych z lanymi kluskami?
Składniki na rosół:
- ½ kg serduszek drobiowych
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- 1 por
- 1 ząbek czosnku
- sól
- liść laurowy
- ziele angielskie
- chili
- grzyb suszony
- 1 ½ litra wody
Składniki na lane kluski:
- 1 jajko
- mąka
- woda
- sól
- kurkuma
Przygotowanie rosołu zaczniemy od opłukania mięsa i odcięcia wystających elementów. Mięso przekładamy do garnka z zimną wodą. Dodajemy wszystkie warzywa oprócz natki pietruszki. Dodajemy przyprawy z wyjątkiem soli i zagotowujemy.
Następnie zmniejszamy moc palnika i rosół gotujemy jeszcze godzinę. Pod koniec solimy i dodajemy natkę pietruszki. Robimy lane kluski z jajka, mąki, soli i kurkumy. Można dodać odrobinę wody. Tak przygotowane ciasto wylewany cienkim strumieniem na osolony wrzątek.
Rosół na serduszkach z pikantną nutką
Rosół na serduszkach wychodzi bardzo smaczny i delikatny. Nie jest tłusty, ale trochę pikantny. To dzięki dodaniu chili do zupy. Serduszka drobiowe bardzo dobrze sprawdzają się w rosole. Zupa wychodzi pożywna i smakuje całej rodzinie.
Dlatego warto ugotować rosół na tym niedocenianym mięsie. Kosztuje grosze, a jest niezwykle wartościowe. Rosół na serduszkach wychodzi, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak skutecznie pozbyć się moli z kuchni. Polecaliśmy przepis na sernik chałwowy.
Źródło: smaker.pl, penelope.nstrefa.pl