Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > W mięsnym kosztuje grosze, a Polacy je pomijają. Na tym składniku zrobisz najlepszy rosół
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 27.10.2024 10:44

W mięsnym kosztuje grosze, a Polacy je pomijają. Na tym składniku zrobisz najlepszy rosół

rosół
Fot. Shutterstock

Zwykle rosół gotujemy na udkach kurczaka, korpusie, dodajemy szponder wołowy, czy mięso z kaczki. Niestety przeważnie zapominamy o mięsie, które jest tanie i nadaje znakomitego smaku ulubionej zupie Polaków. Czy już wiecie o jakie mięso chodzi?

Rosół na serduszkach drobiowych

Na jakim mięsie gotujecie rosół? Niektórzy do garnka wrzucają tylko mięso z kurczaka, natomiast inni dodają jeszcze wołowinę. Zdarza się do rosołu dokładamy mięso z kaczki, a nawet z królika. Różne rodzaje mięsa zapewniają bogaty smak tej lubianej zupie.

Jednak dość rzadko do rosołu trafiają serduszka drobiowe. Szkoda, bo nie dość, że to mięso jest tanie, to jeszcze bogate w witaminy, minerały i aminokwasy. Pod tym względem serduszka drobiowe to żywność z kategorii superfood. Poniżej przedstawiamy przepis na rosół na serduszkach drobiowych. 

serca drobiowe
Fot. Canva/YelenaYemchuk
Posiekaną kapustę wymieszaj z twarogiem i jajkiem. To połączenie wymyślił jakiś geniusz

Jak ugotować rosół na serduszkach drobiowych z lanymi kluskami?

Składniki na rosół:

  • ½ kg serduszek drobiowych
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 1 por
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • chili
  • grzyb suszony
  • 1 ½ litra wody

Składniki na lane kluski:

  • 1 jajko
  • mąka
  • woda
  •  sól
  • kurkuma

Przygotowanie rosołu zaczniemy od opłukania mięsa i odcięcia wystających elementów. Mięso przekładamy do garnka z zimną wodą. Dodajemy wszystkie warzywa oprócz natki pietruszki. Dodajemy przyprawy z wyjątkiem soli i zagotowujemy. 

Następnie zmniejszamy moc palnika i rosół gotujemy jeszcze godzinę. Pod koniec solimy i dodajemy natkę pietruszki. Robimy lane kluski z jajka, mąki, soli i kurkumy. Można dodać odrobinę wody. Tak przygotowane ciasto wylewany cienkim strumieniem na osolony wrzątek. 

Rosół na serduszkach z pikantną nutką

Rosół na serduszkach wychodzi bardzo smaczny i delikatny. Nie jest tłusty, ale trochę pikantny. To dzięki dodaniu chili do zupy. Serduszka drobiowe bardzo dobrze sprawdzają się w rosole. Zupa wychodzi pożywna i smakuje całej rodzinie.

Dlatego warto ugotować rosół na tym niedocenianym mięsie. Kosztuje grosze, a jest niezwykle wartościowe. Rosół na serduszkach wychodzi, że palce lizać. Pisaliśmy o tym, jak skutecznie pozbyć się moli z kuchni. Polecaliśmy przepis na sernik chałwowy. 

rosół
Fot. Canva/Elena Photo

Źródło: smaker.pl, penelope.nstrefa.pl