Zapomnij o smażeniu kotletów mielonych. Ten patent sprawia, że są bardziej soczyste i mniej kaloryczne
Kotlety mielone z piekarnika są o wiele smaczniejsze od smażonych na oleju. Są soczyste, delikatne i nie ociekają tłuszczem. Kotlety z piekarnika mają złocistą, chrupiącą skórkę i dosłownie rozpływają się w ustach.
Zapomnij o smażeniu kotletów. Mielone z piekarnika są jeszcze smaczniejsze
Kotlety mielone z piekarnika są świetną alternatywą dla kotletów smażonych na oleju. Są równie soczyste, jednak o wiele lżejsze i zdrowsze. Pieczone kotlety mają również złocistą, chrupiącą skórkę. Są przepyszne.
Kotlety mielone zawsze przygotowuję z kawałka szynki, karkówki lub łopatki. Mięso mielę samodzielnie. Do masy dodaję przesmażoną cebulę, czosnek, czerstwą kajzerkę i przyprawy, w tym musztardę.
Masę na kotlety mielone wyrabiam przez kilka minut, aby ją spulchnić. Wtedy kotlety są bardzo delikatne w środku i niezwykle soczyste. Przed wstawieniem kotletów do piekarnika, na każdym z nich kładę odrobinę masła. Kotlety nie wysuszają się podczas pieczenia i mają złocistą skórkę.
Przepis na kultowe mielone z piekarnika
Składniki:
- 500 g szynki, łopatki lub karkówki wieprzowej
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- czerstwa kajzerka
- mleko
- jajko
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka soli
- łyżeczka musztardy
- ¾ łyżeczki pieprzu mielonego
- masło
- bułka tarta
Jak zrobić soczyste kotlety z chrupiącą skórką?
Mięso oczyść i zmiel w maszynce. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę . Czosnek i cebulę również zmiel w maszynce i dodaj do mięsa. Wbij jajko, wsyp sól, pieprz, zioła prowansalskie, dodaj musztardę.
Czerstwą bułkę pokrusz i zalej mlekiem. Gdy zmięknie, odciśnij ją z nadmiaru płynu i połącz z resztą składników. Wyrabiaj do uzyskania masy o jednolitej konsystencji, a następnie odstaw na 15 minut. Po tym czasie uformuj nieduże kotlety i każdy z nich obtocz w bułce tartej.
Kotlety poukładaj na blaszce z papierem do pieczenia. Na każdy kotlet połóż odrobinę masła. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół . Piecz 20- 25 minut, następnie obróć kotlety i piecz kolejne 20 minut, smacznego.
W piekarniku przygotujesz również wyśmienite kotlety schabowe i musztardowe żeberka wieprzowe . Dania zachwycą każdego smakosza.