Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o tarciu jabłka. Ten dodatek do surówki z marchewki pasuje o wiele lepiej
Screen z filmu na kanale YouTube Kuchnia Marioli

Zapomnij o tarciu jabłka. Ten dodatek do surówki z marchewki pasuje o wiele lepiej

13 września 2023

Znudziła wam się surówką z marchewki i jabłka? Dodajcie inny składnik, który świetnie komponuje się ze słodyczą pomarańczowego warzywa i nie rujnuje portfela. Jego przygotowanie też jest proste.

Wyrazista surówka z marchewki i pora

Słodkie i pełne witamin warzywo smakuje doskonale nie tylko z tartym jabłkiem. Dodanie do marchewki pokrojonego w talarki pora sprawi, że obiadowy dodatek nabierze wyrazu. Warto choć raz spróbować.

Składniki:

  • 1 mały por, biała i zielona część
  • 3 średnie marchewki
  • 75 g jogurtu naturalnego, klasycznego lub sojowego
  • 50 g majonezu np. wegańskiego
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Lista składników jest krótka, a zrobienie tej surówki zajmie wam dosłownie chwilę. Przekonajcie się sami, sprawdzając instrukcję wykonania zamieszczoną w dalszej części artykułu.

Por pasuje do surówki z marchewki.jpg
canva/HandmadePictures
To pewne, o tej porze najlepiej iść na grzyby. Powód zaskoczy nawet najstarszych

Jak zrobić smaczną surówkę z marchewki? Dodajcie pora

Zaczynam od oczyszczenia pora i pokrojenia go w półtalarki. Warzywo wrzucam do większej miski i posypuje odrobiną soli. Ugniatam z przyprawą, by lekko zmiękło.

Można też przelać je wrzątkiem — wtedy również smak będzie delikatniejszy. Wrzucam obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew. Dodaję majonez oraz wybrany jogurt. Mieszam surówkę i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Do czego podać surówkę z marchewki i pora?

Wyrazisty rarytas przełamany sosem majonezowo-jogurtowym pasuje zarówno do mięsnych pulpetów, jak i roślinnych kotletów np. sojowych. Możecie też z powodzeniem podać go do zapiekanek z ziemniakami czy makaronem.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na kolorowe surówki. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić sycący rarytas z czerwoną fasolą . Być może skusi was także nietuzinkowy colesław z kalafiora .

Surówka z marchewki i pora jest pyszna.jpg
canva/frederique wacquier
Doktor technologii żywienia bije na alarm, chodzi o deski do krojenia. Używasz jej? Nie zapominaj o tej czynności
Wypróbowałam przepis na ćwikłę od siostry Anastazji. Ten składnik rozłożył mnie na łopatki
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy