Zapomnij o tarciu jabłka. Ten dodatek do surówki z marchewki pasuje o wiele lepiej
Znudziła wam się surówką z marchewki i jabłka? Dodajcie inny składnik, który świetnie komponuje się ze słodyczą pomarańczowego warzywa i nie rujnuje portfela. Jego przygotowanie też jest proste.
Wyrazista surówka z marchewki i pora
Słodkie i pełne witamin warzywo smakuje doskonale nie tylko z tartym jabłkiem. Dodanie do marchewki pokrojonego w talarki pora sprawi, że obiadowy dodatek nabierze wyrazu. Warto choć raz spróbować.
Składniki:
- 1 mały por, biała i zielona część
- 3 średnie marchewki
- 75 g jogurtu naturalnego, klasycznego lub sojowego
- 50 g majonezu np. wegańskiego
- sól i pieprz w ilości do smaku
Lista składników jest krótka, a zrobienie tej surówki zajmie wam dosłownie chwilę. Przekonajcie się sami, sprawdzając instrukcję wykonania zamieszczoną w dalszej części artykułu.
Jak zrobić smaczną surówkę z marchewki? Dodajcie pora
Zaczynam od oczyszczenia pora i pokrojenia go w półtalarki. Warzywo wrzucam do większej miski i posypuje odrobiną soli. Ugniatam z przyprawą, by lekko zmiękło.
Można też przelać je wrzątkiem — wtedy również smak będzie delikatniejszy. Wrzucam obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew. Dodaję majonez oraz wybrany jogurt. Mieszam surówkę i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Do czego podać surówkę z marchewki i pora?
Wyrazisty rarytas przełamany sosem majonezowo-jogurtowym pasuje zarówno do mięsnych pulpetów, jak i roślinnych kotletów np. sojowych. Możecie też z powodzeniem podać go do zapiekanek z ziemniakami czy makaronem.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na kolorowe surówki. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić sycący rarytas z czerwoną fasolą . Być może skusi was także nietuzinkowy colesław z kalafiora .