Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o zwykłej fasolowej, ta wersja jest o niebo lepsza. Robię cały gar i mam obiad na weekend
youtube.com/@damiankuchniaodkuchni

Zapomnij o zwykłej fasolowej, ta wersja jest o niebo lepsza. Robię cały gar i mam obiad na weekend

12 stycznia 2024

Fasola uchodzi za problematyczny produkt ze względu na ciężar na żołądku po jej zjedzeniu. Ale z tym przepisem zupa fasolowa pozwala pominąć ten problem. Zdrowa zupa jest tania w przygotowaniu i świetnie rozgrzewa w zimowe dni.

Dobroczynna fasola

Fasola jest wyjątkiem w świecie jadalnych roślin. Podczas gdy większość warzyw to produkty niskokaloryczne, fasola jest sycąca i pożywna . Jest też bogata w białko i mikroelementy, a także w witaminy z grupy B i przeciwutleniacze. Dlatego warto sięgnąć po ten wszechstronny składnik.

Dzięki temu przepisowi przygotujemy z łatwością pożywną zupę, która świetnie ugasi apetyt każdego spragnionego szybkiego posiłku. Dodatek innych warzyw sprawi, że jest to jeszcze zdrowszy posiłek i warto dać mu szansę. Zupa może wystąpić w wariancie wegetariańskim, ale w naszym przepisie używamy kości na wywar.

Wywar warzywno-mięsny
fot. youtube.com/@damiankuchniaodkuchni
Upycham cytryny w słoiku i dodaję jeden składnik. To mój sposób na odporność, syrop z cebuli może się schować

Zupa fasolowa z kapustą

Trawienne konsekwencje jedzenia fasoli nie są zresztą nieuniknione. Jest sposób na pozbycie się substancji, które za nie odpowiadają . Jak przekonuje Damian, prowadzący kanał Kuchnia od kuchni na youtubie, od którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, wystarczy zrobić jedną prostą rzecz.

Składniki

  • ½ kg fasoli
  • 2-3 marchewki
  • 2-3 pietruszki oraz pęczek natki
  • Średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ¼ dużego selera
  • Żeberka, wędzone kości lub porcja rosołowa
  • Główka kapusty włoskiej
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • Sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek

Zupa fasolowa – przygotowanie

Fasolę namaczamy przez noc i odcedzamy. Wylanie tej wody powoduje wypłukanie substancji, które odpowiadają za ciężkie uczucie na żołądku . Fasolę zalewamy nową wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy do miękkości.

Do drugiego garnka z wodą wrzucamy kości z mięsem, marchew, pietruszkę, cebulę (najlepiej opaloną) i kawałek selera. Dodajemy łyżeczkę soli, dwa liście laurowe, pięć ziaren ziela angielskiego i gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną, odcedzamy wywar i dolewamy do niego fasolę razem z wodą, w której się gotowała.

Kroimy kapustę w cienkie plastry. Mięso obieramy z kości i rozdrabniamy. Warzywa (z wyjątkiem cebuli) drobno kroimy. Zupę z powrotem doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kapustę i gotujemy na wolnym ogniu aż zmięknie. Dodajemy passatę pomidorową i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Kiedy kapusta robi się miękka, dodajemy warzywa i dobrze mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu.

Możemy zabielić zupę łyżką mąki lub startymi surowymi ziemniakami . Dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Po obgotowaniu przez chwilę dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy i wyłączamy gaz pod garnkiem.

Dowiedz się, dlaczego nie warto wyrzucać zielonej części pora i sprawdź, jak dużo wiesz o słodkościach .

szatkowanie kapusty
fot. youtube.com/@damiankuchniaodkuchni
Strzelczyk pokazał najlepszy patent na obiad z jajkami. Jest pyszny, za składniki zapłacisz grosze
To cudowne ciasto robię w 15 minut. W tym przepisie nie ma co się nie udać, prościej się już nie da
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy