Zapomnij o zwykłej jarzynowej. Wielkanocna sałatka jajeczna cioci Eli smakuje lepiej niż z restauracji
Sałatka na Wielkanoc nie musi być skomplikowana i wymagać żmudnych przygotowań. Zamiast kroić mnóstwo warzyw na jarzynową, postawcie na inny przepis i cieszcie się jeszcze lepszym rarytasem z dodatkiem jajka. Nawet wybredni będą zachwyceni.
Przepis na sałatkę na Wielkanoc
Lżejsza od klasycznej jarzynowej kompozycja zachwyci waszą rodzinę. Niewielka liczba składników i szybkie przygotowanie są ogromną zaletą tej sałatki, a niepowtarzalny smak sprawi, że jeszcze nie raz do niej wrócicie.
Składniki:
- 10 dużych jaj
- 5 niezbyt dużych rzodkiewek
- 5 drobnych korniszonów
- 1 pęczek szczypiorku
- pół pęczka koperku
- 10 g musztardy delikatesowej lub stołowej
-
50 g majonezu
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić smaczną sałatkę na Wielkanoc? Znamy prosty przepis
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Ogrzany do temperatury pokojowej nabiał umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i odmierzamy 8 minut.
Po tym czasie, szybko schładzamy zawartość naczynia, wlewając zimną wodę do rondelka. Po chwili usuwamy cały płyn i dodajemy kolejną porcję zimnej wody. W ten sposób nie przegotujemy jaj. Przestudzony produkt pozbawiamy skorupki i kroimy go w kostkę.
Przenosimy do miski, w której podamy sałatkę na Wielkanoc, po czym dodajemy umytą i pokrojoną w kostkę rzodkiewkę oraz korniszony. Wsypujemy też posiekany koperek i szczypiorek. Majonez łączymy z musztardą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Sos mieszamy z jajkami i warzywami.
Jak podać sałatkę na Wielkanoc?
Kompozycja świetnie smakuje zarówno jedynie z chlebem, jak i z odrobiną lekkiej szynki drobiowej. Możecie też zaserwować ją do dowolnego świątecznego pasztetu.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na świąteczne przysmaki. Szczególnie polecamy prosty patent na postny żurek . Być może spodoba wam się także prosta tradycyjna pascha , bez której świąt nie wyobraża sobie wielu smakoszy.