Smakosze.pl Przepisy Zapomnij o zwykłych zimnych nóżkach. Galaretki w kształcie jajek są 100 razy bardziej efektowne
screen z filmu pochodzi z kanału Moje Domowe Jedzenie na YouTube

Zapomnij o zwykłych zimnych nóżkach. Galaretki w kształcie jajek są 100 razy bardziej efektowne

17 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Galaretki drobiowe przygotowane w wydmuszkach po jajkach będą wyglądać zjawiskowo na świątecznym stole. Galaretka z piersi kurczaka, marchewki i groszku jest wielkanocnym hitem, którego nie może zabraknąć.

Galaretki w kształcie jajek są totalnym hitem na Wielkanoc

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Już za moment zaczniemy przyrządzać pieczenie, zimne nóżki, zakwasy na żurek i wiele innych dań. Zimne nóżki są dość czasochłonne. Zamiast nich przygotujmy galaretki drobiowe, które zrobimy z piersi kurczaka i warzyw.

Galaretki drobiowe koniecznie przygotujmy w skorupkach po jajkach. Jajka wykorzystamy np. do ciast. Pamiętajmy, żeby sparzyć wydmuszki przed włożeniem do nich mięsa i warzyw. Na skorupkach mogą znajdować się bakterie Salmonelli, więc wrzątek jest absolutnie konieczny.

Gotowe galaretki drobiowe podajemy z plastrami cytryny, ewentualnie z octem. Galaretki w kształcie jajek będą wyglądać zjawiskowo na wielkanocnym stole. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artkule pochodzą z kanału Moja Domowe Jedzenie na YouTube.

Kalafior stanie się towarem luksusowym? Nie do wiary, ile teraz kosztuje

Przepis na galaretki drobiowe na Wielkanoc

Składniki na wywar:

  • filet z kurczaka
  • pietruszka
  • pół selera
  • marchew
  • cebula
  • 2 łyżki żelatyny
  • liść laurowy
  • suszony lubczyk
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • wydmuszki z jajek
  • groszek konserwowe
  • natka pietruszki
  • cytryna do podania

Jak zrobić wielkanocne zimne nóżki?

Mięso, marchewkę, pietruszkę, seler, opaloną nad ogniem cebulę, lubczyk, liść laurowy i ziele angielskie włóż do garnka. Zalej zimną wodą, aby przykrywała lekko wszystkie składniki. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie esencjonalny wywar. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

W tym czasie przygotuj wydmuszki. Zrób w skorupkach delikatne otwory, wylej jajka, a skorupki sparz, żeby pozbyć się bakterii. Z wywaru odlej 2 szklanki i wymieszaj z żelatyną i odstaw. Do wydmuszek powkładaj kawałki ugotowanego mięsa, pokrojoną w kostkę marchewkę, groszek, posiekaną natkę pietruszki.

Przygotowane składniki zalej zimnym wywarem wymieszanym z żelatyną. Wstaw do lodówki na kilka godzin, żeby powstała galaretka. Po tym czasie pokrusz skorupki jajek. Gotowe galaretki podaj z plastrami cytryny.

Na Wielkanoc przygotuj schab pieczony . Do mięsa przygotuj konfiturę z czerwonej cebuli . Potrawa zachwyci każdego.

galaretki drobiowe.jpg
screen z filmu pochodzi z kanału Moje Domowe Jedzenie na YouTube
Kiedyś cieszyła się popularnością, dziś przed nią przestrzegają. Najgorszy możliwy wybór ryby
Surówka lepsza niż z restauracji. Nie uwierzysz, co jest głównym składnikiem
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy