Smakosze.pl Porady Zapychają odpływ i zostawiają duży smród. Nie wlewaj ich do zlewu, a oszczędzisz nie tylko nerwy
Fot. Canva/Africa Images

Zapychają odpływ i zostawiają duży smród. Nie wlewaj ich do zlewu, a oszczędzisz nie tylko nerwy

20 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zatkany zlew to problem, który przynajmniej raz przydarzył się każdemu. W skrajnych przypadkach nie obejdzie się bez wizyty specjalisty. Można temu zapobiec, nie wrzucając do zlewu niektórych produktów. Dowiedz się, czego unikać, a już nigdy nie będziesz borykać ze śmierdzącym problemem.

Zatkany zlew, czyli problem każdej kuchni

Zlew to niezbędne urządzenie każdej kuchni. Można nawet zaryzykować stwierdzenie, że w głównej mierze to on odpowiada za przygotowywane dania. Niestety, czasami zdarza się jednak tak, że ulega on zatkaniu i stanowi to poważny problem.

Taka sytuacja przydarzyła się niejednej gospodyni. Wszystko dlatego, że trafiły do niego resztki jedzenia i inne substancje, które nie powinny się tam znaleźć. Dlatego dowiedz się, czego do zlewu nie wrzucać, a zaoszczędzisz sobie nie tylko masę nerwów.

fusy z kawy.jpg
Fot. Canva/Tomsmith585
Strzelczyk wziął cukinię i jajka. W kilka minut zrobił z nich pyszne śniadanie

Nie wrzucaj tych przedmiotów

Wydawałoby się, że za zatkany zlew odpowiadają tylko resztki jedzenia, ale nie do końca jest to prawda. Dlatego wyjaśnimy, jakich jeszcze produktów nie można wrzucać do zlewu. Okazuje się, że pod żadnym pozorem fusy z kawy nie powinny trafić do odpływu zlewu. Choć w łatwy sposób resztki kawy spływają do odpływu, oblepiają one ścianki rur, a przez to stają się one niedrożne.

Wiele gospodyń do zlewu wylewa także resztki oleju, co również jest nie wskazane, bo przez niego dochodzi do zatkań. Jedną z najgorszych rzeczy, które trafiają do kuchennego zlewu, jest ryż oraz makaron. Pod wpływem wody produkty pęcznieją, a przez to osadzają się w rurach i zatykają je. Wtedy nie obejdzie się bez wizyty specjalisty.

Błąd może kosztować wiele

Wizyta fachowca, choć okaże się skuteczna i rozwiąże problem, niesie za sobą inny problem. Jest ona bardzo kosztowna, a na to nie każdy może sobie pozwolić. Dlatego, jeżeli chcesz uniknąć zbędnego stresu, a przede wszystkim wydatków, nie wrzucaj wymienionych wyżej wymienionych produktów. Pamiętaj także, aby nie próbować spuścić w zlewie obierek warzyw oraz skorupek po jajkach. A wtedy na pewno nie zatkasz zlewu. Sprawdź, jaki ulubiony przez Polaków napój powoduje cukrzycę oraz poznaj przepis na doskonały chłodnik .

obierki.jpg
Fot. Canva/foodphotographer.puglia
To ciasto piekę w każdy weekend. Głównym składnikiem jest jogurt i borówki
Żaden ryż i mięso mielone. W lipcu to te gołąbki królują w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy