Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Powoduje cukrzycę i zatyka tętnice. Polacy notorycznie dodają go do kawy
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.07.2024 09:32

Powoduje cukrzycę i zatyka tętnice. Polacy notorycznie dodają go do kawy

czarna kawa
Fot. Shutter/pixel-shot

Wielu z nas nie wyobraża sobie poranka bez mocnej, aromatycznej kawy. Świeżo zmielone ziarna pachną cudownie, a sam napój dodaje nam energii i poprawia nastrój. O ile sama kawa praktycznie nie ma kalorii i działa korzystnie na nasze zdrowie, ten produkt sprawi, że możemy mieć poważne problemy. Polacy go uwielbiają i nałogowo dodają go do kawy, a to ogromny błąd. Jego skład przeraża.

Właściwości prozdrowotne kawy

Na początku skupmy się na zaletach, jakie płyną z regularnego picia kawy. Oczywiście w rozsądnych ilościach. Przyjętą normą są dwie filiżanki dziennie. Zawarta w kawie kofeina przede wszystkim stymuluje pracę naszego mózgu. Poprawia koncentrację, zdolności poznawcze, przyswajanie informacji. Dodaje nam również energii.

Badania wykazują, że picie kawy zmniejsza ryzyko chorób serca, cukrzycy, a nawet niektórych nowotworów. Poprawia także metabolizm i tym samym przyczynia się do spadku masy ciała. Pamiętajmy jednak, że lekarze nie zalecają picia czarnej, mocnej kawy na czczo, ponieważ może to skutkować problemami trawiennymi, a nawet nadżerkami, czy wrzodami na żołądku. Nadmiar kawy również może być szkodliwy.

ziarna kawy.jpg
Fot. Canva/Antonij Shraba z Pexels

 

Chłodzący kompot ze śliwek. Tajny składnik sprawia, że napój orzeźwia lepiej niż cola

Czarna kawa jest najzdrowsza

Wyżej wymienione korzyści picia kawy dotyczą oczywiście napoju bez żadnego dodatku. Cukier i mleko to dodatkowa ilość kalorii. W wielu kawiarniach i restauracjach możemy zamówić również kawy z syropami smakowymi, bitą śmietaną, a nawet cukrowymi piankami.

Regularnie spożywanie takiej kawy w bardzo krótkim czasie odbije się na naszym zdrowiu. Zaczniemy po prostu przybierać na wadze, a nasze samopoczucie ulegnie pogorszeniu. Jest jednak o wiele gorszy produkt, który uwielbiamy dodawać do kawy.

Tego dodatku unikaj jak ognia. Skład przeraża

Najgorszym z możliwych dodatków do kawy jest kultowy w PRL-u zabielacz, czyli śmietanka w proszku. Do tej pory mnóstwo osób z niego korzysta. Produkt ten powoduje szereg problemów zdrowotnych, w tym cukrzycę, czy odkładanie się cholesterolu. Zatkane tętnice to pierwszy krok do zawału i udaru.

W składzie zabielacza znajdziemy między innymi cukier glukozowy i utwardzone tłuszcze roślinne. Tłuszcze te przyczyniają się do powstawania nowotworów, w tym raka jelita grubego. Śmietanka w proszku to także polifosforany E452, które są wykorzystywane w produkcji detergentów i nawozów sztucznych. Działa na wyobraźnię, prawda?

Jeśli więc chcemy cieszyć się zdrowiem przez wiele lat, natychmiast zrezygnujmy z tego produktu. O wiele lepszym wyborem jest po prostu mleko. ¼ szklanki mleka ma dokładnie tyle samo kalorii, co łyżeczka zabielacza. 

Sprawdź również, jaki jest najzdrowszy napój na świecie. Jeśli masz problemy trawienne, koniecznie włącz do diety ten napar. Działa lepiej niż siemię lniane. Już dziś zadbaj o swoje zdrowie.

kawa z mlekiem.jpg
Fot. Canva/piyato

 

Tagi: kawa Dieta Mleko