Smakosze.pl Przepisy Zatopiłem schab w genialnie skomponowanym sosie. Lepszego nie jadłem
YouTube/@schnell food

Zatopiłem schab w genialnie skomponowanym sosie. Lepszego nie jadłem

31 stycznia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Mięso w sosie to idealna propozycja na obiad. Musisz spróbować zrobić je według tego przepisu. Jest pyszne i znika w ekspresowym tempie.

Ze schabu nie tylko kotlety

Mięso schabowe jest jednym z najpopularniejszych i najtańszych na rynku. Każdy z nas kocha przecież kotlety z tego mięsa. Smaku dodaje mu chrupiąca panierka. Wielu z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tych kotletów.

Pewnej niedzieli przełamałem tę schabową tradycję i zamiast kotletów podałem mięso w tym sosie. Domownicy nie kryli swojego zdziwienia, ale w końcu dali się przekonać, że to będzie smaczne. Ty i twoja rodzina też możecie. Wystarczy, że zrobisz obiad danie według tego przepisu.

schab.jpg
Canva/@martiapunts
Masz mleko? Zrób z niego w chwilę tani, genialny deser z 3 składników

Mięso schabowe i parę składników

Do przygotowania tego obłędnego sosu potrzebujesz naprawdę niewiele. Najważniejsze, aby mięso było świeże i dobrej jakości. Dopiero wtedy smak tego dania będzie obłędny. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale schnell food, skąd pochodzi zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 800 g schabu
  • 2 duże cebule
  • 60 g śmietany
  • 30 g mąki
  • 400 ml wody
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przepis na schab w sosie

Zacznij od obrania cebuli. Następnie pokrój ją w piórka. Mięso pokrój w plastry jak na kotlety. Rozbij je i dopraw solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę . Dopiero wtedy połóż na niej schab i podsmażaj do zarumienienia.

Do mięsa i cebuli wlej wodę. Duś pod przykryciem . Kiedy mięso zmięknie, dodaj do niego mąkę wymieszaną z odrobiną wody . Całość wymieszaj. Dodaj śmietanę oraz przyprawy.

Gotuj przez 30 minut na małym ogniu . Na koniec posiekaj natkę pietruszki. Wsyp ją do sosu, wymieszaj i gotowe. Podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Dodatki nie są istotne, bo zachwyca już samo mięso z sosem. Sprawdź, co zrobić zamiast frytek oraz poznaj lepszy sposób na smażenie pączków .

tłuczenie ziemniaków.jpg
Canva/@john shepherd
Ten patent jest mistrzowski. Zrób tak z cytrynami, a nie pożałujesz
Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 30 minut i zawsze się udaje
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy