Ten patent jest mistrzowski. Zrób tak z cytrynami, a nie pożałujesz
Cytryna to nie tylko dodatek do wody, czy herbaty. Sprawdź ten patent i zobacz, co jeszcze możesz wyczarować z tego owocu. Będzie smacznie i słodko.
Cytryna nie musi być kwaśna
Cytrusy dzielimy na słodkie i kwaśne. Zazwyczaj na deser, czy przekąskę wybieramy pomarańcze i mandarynki. Z racji tego, że zawierają w sobie dużo więcej cukru. A to sprawia, że są bardziej przystępne dla naszych kubków smakowych. Do tej drugiej grupy należy na przykład cytryna.
Traktujemy ją jako dodatek do napojów, ponieważ jest bardzo kwaśna. A to nie każdy lubi. Miałem tak samo, ale odkąd odkryłem ten przepis, mogę spożywać sok z cytryny na okrągło. I to dosłownie. Ten patent na cytryny gwarantuje nie tylko sporą dawkę witaminy C, jak i sporo słodyczy.
Ugotuj jajko i włóż do słoika z wodą. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej sztuczkiZacznij od cytryn
Cytryny będą bardziej przystępnym owocem w konsumowaniu, jeżeli zrobisz z nich deser. Nie musisz martwić się, że zawarta w nich witamina ucieknie. Zniknie tylko jej zbyt duża kwaśność, a w zamian pojawi się słodycz i orzeźwienie. Zaczynamy? Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Herrliche Desserts, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.
Składniki:
- 4 cytryny
- 240 ml wody
- 200 g cukru
- 40 g skrobi kukurydzianej
- 4 jajka
- 120 g skondensowanego mleka
Przepis na deser z cytryn
Zacznij od umycia i dokładnego wyszorowania cytryn. Następnie przekrój je na pół. Za pomocą łyżki wydrąż miąższ. Sitko oprzyj na krawędzi miski, ułóż na nim cytryny i wyciskaj z nich sok. Dobrym sposobem będzie użycie do tego łyżki.
Do miski wlej wodę oraz otrzymany z cytryn sok. Wsyp cukier oraz skrobię kukurydzianą. Dodaj mleko skondensowane. Całość dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj jajka i ponownie zamieszaj, aby połączyły się z pozostałymi składnikami.
Płyn przelej do garnka. Podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy zgęstnieje, wyłącz kuchenkę, dodaj masło. Mieszaj, dopóki masło się nie rozpuści. Pozostaw do wystygnięcia na około 20 minut.
Po tym czasie nakładaj masę w wydrążone cytryny. Odstaw na 2 godziny do lodówki, aby masa się ustabilizowała. Po upłynięciu tego czasu pyszny deser gotowy. Sprawdź, swoją wiedzę w quizie o kotletach oraz wypróbuj przepis na zapiekane mięso.