Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Masz mleko? Zrób z niego w chwilę tani, genialny deser z 3 składników
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 31.01.2024 15:43

Masz mleko? Zrób z niego w chwilę tani, genialny deser z 3 składników

deser z mleka
YouTube/@Vinasta Channel

Najlepszy deser musi być tani i szybki. Zrób go według tego przepisu i zaskocz nie tylko rodzinę, ale i siebie. Jest obłędnie dobry i bardzo mleczny. 

Genialny deser w 15 minut

Ten przepis poznałem zupełnie przez przypadek. Przygotowałem kiedyś obiad dla przyjaciół i zapomniałem o najważniejszym daniu. Czyli o deserze. Goście mają być za 20 minut. A ja z przygotowaniem tego dania, jestem zupełnie w proszku. Na szczęście Internet podsunął mi ten przepis. 

Kluczowe okazały się proste składniki oraz krótki czas wykonania. Ja zdążyłem w 15 minut, a goście byli zachwyceni. Myśleli, że mleczne kulki pochodzą z jakiejś drogiej i dobrej manufaktury cukierniczej. Zrób je według przepisu poniżej. 

mleko skondesnowane.jpg
Canva/@Pixelshot
Pani Marlena odkryła zupełnie nowy sposób na smażenie pączków. Wychodzą perfekcyjnie za każdym razem

Oprócz mleka nic Ci więcej nie potrzeba

Najważniejszym składnikiem tego deseru jest mleko. To ono łączy wszystkie składniki, a dodatkowo nadaje deserowi ten mleczny smak. Oprócz niego będziesz potrzebować dosłownie tylko paru składników. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale Vinasta Channel, skąd pochodzi zdjęcie w tym artykule.

Składniki:

  • 20 g mleka w proszku
  • 180 g skrobi kukurydzianej
  • 200 g skondensowanego mleka

Przepis na tani deser z mleka

Zacznij od wsypania skrobi kukurydzianej na patelnię. Podgrzewaj, dopóki będzie naprawdę gorąca. Pamiętaj, tylko aby przez cały czas mieszać. Skrobia nie może się przypalić

Do gorącej skrobi wsyp mleko w proszku i wymieszaj. Następnie wlej skondensowane mleko. Połącz składniki, a następnie przełóż do miski. Zagniataj jak kruche ciasto na jednolitą masę. 

Następnie uformuj kulki o średnicy około 1,5 centymetra. Każdą z nich obtocz w skrobi, aby nie przywarły do powierzchni pojemnika, w którym będziesz je przechowywać. Wspaniały i tani deser gotowy. Sprawdź, jak smażyć pączki zupełnie inaczej oraz sposób na szybki obiad

skrobia kukurydziana.jpg
Canva/@Anderii Pohranychnyi
Tagi: Nabiał