Pani Marlena odkryła zupełnie nowy sposób na smażenie pączków. Wychodzą perfekcyjnie za każdym razem
![pączki](https://images.iberion.media/images/1920/paczki_7dad551b6e.jpg)
Tłusty Czwartek już niedługo, więc pora pomyśleć o smażeniu pączków. Nasza czytelniczka, Pani Marlena podzieliła się znakomitym sposobem na smażenie tych smakołyków. Dzięki niemu pączki zawsze wychodzą perfekcyjnie i po prostu rozpływają się w ustach.
Sposób Pani Marleny na perfekcyjne i pyszne pączki
Dostaliśmy list od Pani Marleny, za który dziękujemy, a w nim nasza czytelniczka dzieli się sposobem na smażenie pączków. Pamiętajmy, że już niedługo Tłusty Czwartek, a wraz z nim jedzenie pączków i faworków. Pani Marlena bardzo lubi to święto i wcześniej się do niego przygotowuje. W liście do nas napisała:
Tłusty Czwartek jak dla mnie- zaraz po Bożym Narodzeniu- jest najważniejszym świętem w Roku. Już kilka dni wcześniej planuje, co upiec czy usmażyć. W tym roku padło na pączki z domowym karmelem i mascarpone oraz klasyczne- z marmoladą różaną
Pan Marlena postanowiła przepis przetestować już tydzień przed Tłustym Czwartkiem. Zwykle pączki smażyła w garnku. Jednak teraz wprowadziła tu zmiany. Nasz czytelniczka napisała:
Dotychczas używałam dużego garnka z grubym dnem. Mimo, że korzystałam z termometru, bardzo często moje pączki były niedosmażone, albo spalone
![pączki](https://images.iberion.media/images/origin/paczki_6c428a4c9e.jpg)
W czym Pani Marlena smaży pączki?
Nasza czytelnika opisuje, w czym postanowiła usmażyć pączki. Potrzeba okazała się matką wynalazku:
Jako, że tym razem garnek był zajęty, stwierdziłam, że wypróbuję usmażyć moje pączki w woku. Wlałam 1,5 litra oleju do naczynia i gotowałam na małym ogniu. Po około 5 minutach zorientowałam się, że koleżanka nie oddała mi pożyczonego wcześniej termometru.
Pani Marlena monitorowała temperaturę “na oko”. Wrzuciła kawałek ciasta do oleju, gdy zaczęło się rumienić, odczekała około 5 minut. Metoda okazała się skuteczna. Nasza czytelniczka tłumaczyła w liście:
Zazwyczaj pierwsza partia idzie u mnie na stracenie. Bardzo się zdziwiłam, gdy tym razem było inaczej! Wszystkie 45 pączków wyszło idealnie. Żaden nie był spalony ani surowy w środku. Skórka była złocista i chrupiąca
Wok gwarancją kulinarnego sukcesu
Pani Marlena była bardzo zadowolona z efektów smażenia pączków w woku. Tak opisuje swoje kulinarne doświadczenia:
Dzięki temu, że powierzchnia woka była szersza, niż mój garnek, mogłam szybciej uporać się z wysmażeniem wszystkich pączków. Dodatkowo mam wrażenie, że w domu śmierdziało olejem o wiele mniej, niż gdy używałam do smażenia garnka
Nasza czytelnika zapewnia, że teraz będzie już smażyć pączki tylko w woku. Dzięki niemu nie potrzebuje nawet termometru. Pani Marlena opisała też, jak jej gościom smakowały pączki smażone w woku:
Moi goście byli zachwyceni i zgodnie przyznali, że były to najlepsze pączki, jakie dotychczas zrobiłam, a doświadczenie mam spore
Sposób Pani Marleny na obłędnie pyszne nadzienie
Nasza czytelniczka podzieliła się też sposobem na przygotowanie bajecznie pysznego nadzienia do pączków. W liście skierowanym do naszej redakcji napisała:
W małym garnku rozpuściłam cukier i powoli- stale mieszając, wlewałam do niego zagotowaną śmietankę. Na koniec dodałam masło. Gdy wszystkie składniki połączyły się w karmel, wystudziłam miksturę i wlałam do mascarpone z ubitą śmietanką
Sposób Pani Marleny okazał się kulinarnym strzałem w 10! Takie pączki mają wyjątkowy smak. Pani Marlena tłumaczy:
Tak wypełnione pączki posypałam kakao. W smaku przypominało to tiramisu. Od teraz będą smażyć pączki tylko w woku. Temperatura była idealna, a pączki się świetnie zarumieniły
Pani Marlenie gratulujemy kulinarnego sukcesu i dziękujemy za list. Miło nam, że podzieliła się Pani doskonałym sposobem na smażenie pączków. Czas, więc przygotować wok, bo Tłusty Czwartek już niebawem. Pisaliśmy o tym, jak zrobić prostą i pyszną kolację z cebuli i kiełbasy. Podawaliśmy też przepis na aromatyczne mięso zapiekane w sosie na obiad.
![pączki](https://images.iberion.media/images/origin/paczki_a072bbc8e2.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![mięso](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_e1566e9ce4.jpg)
![zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka_3a326a0c7e.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![Ania Starmach](https://images.iberion.media/images/origin/warzywa_4825f6867e.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![zakamieniony czajnik](https://images.iberion.media/images/origin/kamien1_24225b943d.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo1_322b939515.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![gołąbki sposoby](https://images.iberion.media/images/origin/Golabki_45fbbe6d61.jpg)
![pomarańcze](https://images.iberion.media/images/origin/Pomarancze_7ac4880c9a.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_e5ed093334.jpg)
![rosół](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T100216_004_9b7e5b0ae5.jpg)
![czyszczenie zmywarki](https://images.iberion.media/images/origin/znywarka_8d07537cc9.jpg)
![wiszące szafki kuchenne](https://images.iberion.media/images/origin/Szafki_kuchenne_15c6c0c810.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)