Rodzina ciągle prosi mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 30 minut i zawsze się udaje
Czy są tu łasuchy? Jeśli tak, to mam dla was znakomity przepis na ciasto z jabłkami i migdałami. Ten słodki deser robi się raz-dwa, a smakuje tak, że równie szybko znika z talerzy.
Ciasto pełne jabłek i migdałów na deser
Czy lubisz piec ciasta? Ja zdecydowanie wolałam ich jedzenie od pieczenia. Wszystko, dlatego, że czasem ciasta po prostu mi nie wychodziły. Pojawiał się zakalec albo ciasto nie wyrastało. Jednak odkąd dostałam ten przepis, ciasto już zawsze wychodzi, jak trzeba.
Jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale wyjątkowo pyszne. Nasycone jest jabłkami i migdałami, które rozpływają się w ustach. Polecam przepis na ten apetyczny deser. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Ricette dolce facili. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Masa Polaków robi to po przyniesieniu mięsa ze sklepu. Dietetyk ostrzega, można sobie poważnie zaszkodzićJak upiec ciasto z jabłkami i migdałami?
Składniki na masę:
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1 ½ szklanki mleka
- ciasto francuskie
Składniki na nadzienie:
- 2 jabłka
- 2 łyżki cukru
- cynamon
- 2 łyżki masła
- migdały
Przygotowanie ciasta zacznij od wbicia jajka do miski, dosyp biały cukier i waniliowy. Dodaj skrobię kukurydzianą, wlej mleko i dokładnie wymieszaj składniki. Podgrzewaj na małym ogniu i ciągle mieszaj. Gdy masa zgęstnieje, odstaw ją, a gdy ostygnie, wstaw do lodówki.
Teraz przygotuj nadzienie z jabłek. Zetrzyj owoce na tarce o dużych oczkach, dosyp cynamon, cukier i dołóż masło. Składniki wymieszaj i smaż na patelni. Pozostaw do wystygnięcia. Następnie rozwiń ciasto francuskie, posmaruj połowę masą z lodówki i wyłóż na nią nadzienie jabłkowe. Przykryj drugą połową ciasta francuskiego. Zrób wzorki widelcem dookoła ciasta.
To ciasto zjesz ze smakiem
Wierzch ciasta posmaruj jajkiem wymieszanym z mlekiem. Podziel na mniejsze kawałki i posyp posiekanymi migdałami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Po upieczeniu ciasto posyp cukrem pudrem.
Ciasto z jabłkami i migdałami jest bardzo delikatne i apetyczne. Robi się je w prosty sposób i zawsze się udaje. Będzie smakowało z filiżanką gorącej kawy jako deser po obiedzie. Pisaliśmy o tym, jak zrobić staropolskie pączki z przepisu Tomasza Strzelczyka. Radziliśmy, jak przygotować znakomite nadzienie do krokietów.