Smakosze.pl Przepisy Zawijam ser i szynkę w ciasto francuskie. Taka kolacja jest hitem w moim domu
fot. youtube.com/cookrate.polska

Zawijam ser i szynkę w ciasto francuskie. Taka kolacja jest hitem w moim domu

21 czerwca 2024

Ciasto francuskie ułatwia i rewolucyjnie przyspiesza przygotowanie nie tylko obiadów, lecz także przekąsek i kolacji na ciepło. Oto sposób, jak łatwo przyrządzić jedną z nich. Proste pieczone roladki składają się dosłownie z pięciu składników, a ich przygotowanie zajmuje tyle, ile czasu potrzeba, by je upiec.

Roladki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie potrafi uratować nas z niejednej opresji – kiedy na przykład przychodzą nieoczekiwani goście i trzeba szybko wymyślić wykwintną przekąskę. Albo w porze kolacji , kiedy po długim dniu oczekujemy czegoś ciepłego i pożywnego.

Jest też sposobem na urozmaicenie. Ta plastyczna – dosłownie i w przenośni – masa pozwala formować najbardziej fantazyjne ciasta, ciastka, roladki, wycinać kształty. Lubi też być faszerowana na słono lub na słodko na wiele różnych sposobów. W tym przepisie jej wkładka jest niezwykle prosta i w zasadzie pozwala nawet na stworzenie potrawy typu „sprzątanie lodówki”.

pokrojone roladki
fot. youtube.com/cookrate.polska
Co pić w upał? Tego popularnego napoju unikaj jak ognia

Przegląd lodówki na kolację

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Cookrate - Polska. Przepis jest jednak na tyle podstawowy, że właściwie trzy z czterech składników – prócz ciasta francuskiego – można zastąpić dowolnym składnikiem. Warto też przygotować na cieście glazurę z jajka.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 2-3 łyżki ulubionej musztardy
  • Plastry sera
  • Plastry wędliny
  • 1 jajko

Roladki na kolację

Arkusz ciasta francuskiego rozpościeramy i wałkujemy lekko , by wygładzić zagięcia. Smarujemy go dokładnie musztardą. Można też użyć dowolnego innego sosu, np. pomidorowego, albo węgierskiej pasty paprykowej.

Na sosie układamy plastry sera i wędlin . Następnie ciasto zawijamy w roladę. Podczas zawijania lekko dociskamy, by miała ona zwartą formę. Roladę kroimy na odcinki o szerokości ok. 4-5 cm.

Kawałki rolady układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pędzelkiem smarujemy po wierzchu rozkłóconym jajkiem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Wypróbuj też przepisy na szybkie zapiekane śniadanie na ciepło i zupę gołąbkową .

roladki w piekarniku
fot. youtube.com/cookrate.polska
Dzięki tej pysznej sałatce schudłam już 5 kg. Koleżanki nie mogą uwierzyć, że to takie proste
Zupa gołąbkowa jest hitem w moim domu. To danie z młodej kapusty jest wręcz obowiązkowe
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy