Zawijam szynkę, ser i cukinię w ciasto francuskie. Taką kolację podaję na specjalne okazje
W tym przepisie na roladę z ciasta francuskiego pobrzmiewają dalekie echa klasycznej kuchni znad Sekwany. Jednak jest to ekspresowy przepis, który pozwala w kilka minut (nie licząc pieczenia, oczywiście) wyczarować danie o bardzo wykwintnej prezencji. Sprawdzi się jako kolacja na szczególne okazje.
Kolacja z ciasta francuskiego
To w zasadzie nic więcej niż bułka faszerowana prostymi dodatkami . Uświetnia jednak proszone kolacje i świetnie nadaje się do podejmowania gości. Jednym z atutów, które się do tego przyczyniają, jest forma. Taką roladę podawać możemy na gorąco na talerzu w towarzystwie dipów. To jedna z najlepszych form kolacji na spotkania towarzyskie .
To zapiekane danie może też posłużyć jako rodzaj przeglądu lodówki. Pozwala zużyć resztki , które na surowo nie byłyby już w pełni apetyczne – obeschnięte wędliny czy lekko przywiędłe warzywa. Pieczenie nada im świeżości i przywróci walory smakowe.
Wykwintna kolacja i przegląd lodówki
Oczywiście tym, co przyciąga jak magnes do tego dania, jest ciągnący się ser. Możemy użyć tu dowolnego żółtego sera, tak jak w przepisie Smaczny.tv, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje. Jednak najlepiej sprawdzi się mozzarella w kostce – ser, który rozpuszcza się jak mało który, a jest powszechnie dostępny w naszych sklepach.
Składniki
- 1 rolka ciasta francuskiego
- 200 g wędliny (np. szynki)
- 2 średnie cukinie
- 100 g mozzarelli w kostce
- 1 jajko
Roladki z ciasta francuskiego
Rolkę ciasta francuskiego rozwijamy i lekko rozwałkowujemy, by było płaskie i równe. Układamy na nim warstwami szynkę, cukinię pokrojoną w cieniutkie plasterki i ser. Składniki mogą nachodzić na siebie, powinny być poukładane gęsto, by całość nie rozpadała się. Zostawiamy wolne marginesy ciasta .
Ciasto zwijamy w roladę. Końce spłaszczamy dłonią i odcinamy nadmiar ciasta . Uzyskamy w ten sposób zaklejoną faszerowaną bułkę. Nacinamy ją od góry na głębokość kilku milimetrów.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Po wyjęciu kroimy na kromki i podajemy z dipami.
Wypróbuj przepisy na ciasto z wiśniami i bigos bez kapusty .