Smakosze.pl Przepisy Zawijam szynkę, ser i cukinię w ciasto francuskie. Taką kolację podaję na specjalne okazje
fot. youtube.com/smacznytv

Zawijam szynkę, ser i cukinię w ciasto francuskie. Taką kolację podaję na specjalne okazje

22 lipca 2024

W tym przepisie na roladę z ciasta francuskiego pobrzmiewają dalekie echa klasycznej kuchni znad Sekwany. Jednak jest to ekspresowy przepis, który pozwala w kilka minut (nie licząc pieczenia, oczywiście) wyczarować danie o bardzo wykwintnej prezencji. Sprawdzi się jako kolacja na szczególne okazje.

Kolacja z ciasta francuskiego

To w zasadzie nic więcej niż bułka faszerowana prostymi dodatkami . Uświetnia jednak proszone kolacje i świetnie nadaje się do podejmowania gości. Jednym z atutów, które się do tego przyczyniają, jest forma. Taką roladę podawać możemy na gorąco na talerzu w towarzystwie dipów. To jedna z najlepszych form kolacji na spotkania towarzyskie .

To zapiekane danie może też posłużyć jako rodzaj przeglądu lodówki. Pozwala zużyć resztki , które na surowo nie byłyby już w pełni apetyczne – obeschnięte wędliny czy lekko przywiędłe warzywa. Pieczenie nada im świeżości i przywróci walory smakowe.

zakańczanie wypieku
fot. youtube.com/smacznytv
Najważniejsza zasada przygotowywania przetworów. Dzięki niej dżemy i ogórki nigdy się nie psują

Wykwintna kolacja i przegląd lodówki

Oczywiście tym, co przyciąga jak magnes do tego dania, jest ciągnący się ser. Możemy użyć tu dowolnego żółtego sera, tak jak w przepisie Smaczny.tv, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje. Jednak najlepiej sprawdzi się mozzarella w kostce – ser, który rozpuszcza się jak mało który, a jest powszechnie dostępny w naszych sklepach.

Składniki

  • 1 rolka ciasta francuskiego
  • 200 g wędliny (np. szynki)
  • 2 średnie cukinie
  • 100 g mozzarelli w kostce
  • 1 jajko

Roladki z ciasta francuskiego

Rolkę ciasta francuskiego rozwijamy i lekko rozwałkowujemy, by było płaskie i równe. Układamy na nim warstwami szynkę, cukinię pokrojoną w cieniutkie plasterki i ser. Składniki mogą nachodzić na siebie, powinny być poukładane gęsto, by całość nie rozpadała się. Zostawiamy wolne marginesy ciasta .

Ciasto zwijamy w roladę. Końce spłaszczamy dłonią i odcinamy nadmiar ciasta . Uzyskamy w ten sposób zaklejoną faszerowaną bułkę. Nacinamy ją od góry na głębokość kilku milimetrów.

Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni . Po wyjęciu kroimy na kromki i podajemy z dipami.

Wypróbuj przepisy na ciasto z wiśniami i bigos bez kapusty .

gotowa bułka z nadzieniem
fot. youtube.com/smacznytv
Weź kalafiora, oblej tym sosem i wstaw do piekarnika. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego
Jeśli masz kapustę, zrób taką surówkę. Smakuje lepiej niż z restauracji
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy