Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jeśli masz kapustę, zrób taką surówkę. Smakuje lepiej niż z restauracji
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.07.2024 18:24

Jeśli masz kapustę, zrób taką surówkę. Smakuje lepiej niż z restauracji

szatkowanie kapusty
fot. Canva

Przepisy na surówki mogą wydawać się banalne. To w końcu łączenie kilku składników i czasem zalewanie jakimś płynem. Jednak diabeł tkwi w szczegółach i warto podpatrywać idealne, a czasem nieoczekiwane kompozycje smaków, takie jak przedstawiona w tym przepisie.

Surówka z młodej kapusty

Gdyby w Polsce cały czas panowało lato, być może o wiele rzadziej odwiedzalibyśmy lekarzy. Nie dość, że słońce dostarcza nam witaminy D, a wakacje ruchu. Dodatkowo przestawiamy w tym czasie swój tryb żywienia i moglibyśmy zajadać się samymi zdrowymi, pełnymi witamin i mikroelementów warzywami i owocami.

Lato celebrujemy więc choćby taką surówką z młodej kapusty. Zestawiona z kilkoma prostymi składnikami w asyście orzeźwiającego soku z cytryny jest idealnym dodatkiem do każdego letniego obiadu – od ziemniaków ze zsiadłym mlekiem po grillowane (byle niezbyt tłuste!) mięso.

składniki surówki
fot. Canva
Weź kalafiora, oblej tym sosem i wstaw do piekarnika. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznego

Surówka z kapusty

Oczywiście, zarówno kapusta, jak i marchew są warzywami całorocznymi. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, by sięgać po ten przepis także w zimowe miesiące. Byłoby nawet dobrze, bo właśnie wtedy najbardziej brak nam witamin. Jednak w wersji z młodą kapustą ta surówka daje z siebie wszystko.

Składniki

  • Ok. ½ kg kapusty (cała mała główka lub pół dużej)
  • 2 marchewki
  • 1 pęczek koperku
  • 50 ml soku z cytryny
  • 100 ml łagodnej oliwy lub oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól, pieprz

Letnia surówka

Z kapusty wykrawamy głąb i szatkujemy na mandolinie lub drobno kroimy nożem. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Z koperku odrzucamy najgrubsze łodyżki, a resztę siekamy.

Warzywa przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny oraz oliwę. Zasypujemy cukrem, do smaku przyprawiamy solą i pieprzem (ok. pół łyżeczki soli). Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie jeszcze raz mieszamy i próbujemy na smak. Solą, cukrem i cytryną balansujemy komponenty smakowe. Surówkę odstawiamy do lodówki i podajemy na stół schłodzoną, dzięki czemu warzywa będą przyjemnie chrupiące.

Wypróbuj też przepisy na bigos bez kapusty i ciasto z wiśniami.

surówka z marchewką
fot. Canva