Jeśli masz kapustę, zrób taką surówkę. Smakuje lepiej niż z restauracji
Przepisy na surówki mogą wydawać się banalne. To w końcu łączenie kilku składników i czasem zalewanie jakimś płynem. Jednak diabeł tkwi w szczegółach i warto podpatrywać idealne, a czasem nieoczekiwane kompozycje smaków, takie jak przedstawiona w tym przepisie.
Surówka z młodej kapusty
Gdyby w Polsce cały czas panowało lato, być może o wiele rzadziej odwiedzalibyśmy lekarzy. Nie dość, że słońce dostarcza nam witaminy D, a wakacje ruchu. Dodatkowo przestawiamy w tym czasie swój tryb żywienia i moglibyśmy zajadać się samymi zdrowymi, pełnymi witamin i mikroelementów warzywami i owocami.
Lato celebrujemy więc choćby taką surówką z młodej kapusty. Zestawiona z kilkoma prostymi składnikami w asyście orzeźwiającego soku z cytryny jest idealnym dodatkiem do każdego letniego obiadu – od ziemniaków ze zsiadłym mlekiem po grillowane (byle niezbyt tłuste!) mięso.
Weź kalafiora, oblej tym sosem i wstaw do piekarnika. Dawno nie jadłem czegoś tak pysznegoSurówka z kapusty
Oczywiście, zarówno kapusta, jak i marchew są warzywami całorocznymi. Nic nie stoi więc na przeszkodzie, by sięgać po ten przepis także w zimowe miesiące. Byłoby nawet dobrze, bo właśnie wtedy najbardziej brak nam witamin. Jednak w wersji z młodą kapustą ta surówka daje z siebie wszystko.
Składniki
- Ok. ½ kg kapusty (cała mała główka lub pół dużej)
- 2 marchewki
- 1 pęczek koperku
- 50 ml soku z cytryny
- 100 ml łagodnej oliwy lub oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka cukru
- Sól, pieprz
Letnia surówka
Z kapusty wykrawamy głąb i szatkujemy na mandolinie lub drobno kroimy nożem. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych okach. Z koperku odrzucamy najgrubsze łodyżki, a resztę siekamy.
Warzywa przekładamy do miski. Dodajemy sok z cytryny oraz oliwę. Zasypujemy cukrem, do smaku przyprawiamy solą i pieprzem (ok. pół łyżeczki soli). Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie jeszcze raz mieszamy i próbujemy na smak. Solą, cukrem i cytryną balansujemy komponenty smakowe. Surówkę odstawiamy do lodówki i podajemy na stół schłodzoną, dzięki czemu warzywa będą przyjemnie chrupiące.
Wypróbuj też przepisy na bigos bez kapusty i ciasto z wiśniami.