Najważniejsza zasada przygotowywania przetworów. Dzięki niej dżemy i ogórki nigdy się nie psują
Przygotowywanie przetworów, obok grillowania i piłki nożnej to nasz sport narodowy. Wszyscy uwielbiamy ogórki kiszone, konserwowe, marynowaną cukinię, czy domowe soki i dżemy. Zanim jednak zaczniemy przygotowywać smakołyki na zimę, upewnijmy się, że zrobiliśmy wszystko, by warzywa i owoce do tej zimy przetrwały. Ta zasada jest kluczowa. Jeśli o niej zapomnisz, przetwory szybko się zepsują.
Polacy kochają przetwory
Lipiec i sierpień to idealny moment na przygotowanie zapasów na zimę. O tej porze roku zarówno warzywa, jak i owoce są najsmaczniejsze i to właśnie one najlepiej nadają się do przetworów. Kiszone ogórki, marynowana cukinia, dżem z borówek, czy jagód to tylko nieliczne potrawy, które zamykamy w słoikach i cieszymy się ich smakiem przez wiele miesięcy.
Podczas przygotowywania przetworów z ulubionych produktów musimy pamiętać nie tylko o odpowiedniej zalewie, ilości octu, cukru, przyprawach, czy pasteryzacji. Oto kluczowa zasada, którą powinien znać każdy. Jest gwarancją smaku i świeżości.
Jeśli masz kapustę, zrób taką surówkę. Smakuje lepiej niż z restauracjiZłota zasada przygotowywania przetworów. O tym trzeba pamiętać
Kluczową rolę w przygotowywaniu przetworów odgrywają same słoiki. Nie wystarczy dobrać odpowiedniej zakrętki do słoika. Cały sekret tkwi w odpowiednim przygotowaniu szklanych pojemników pod kiszonki, czy dżemy.
Na początku dokładnie myjemy słoiki i zakrętki. Następnie należy je bezwzględnie wyparzyć. Możemy zrobić to w dwojaki sposób. Na kilka minut zanurzamy słoiki i nakrętki we wrzątku, a następnie stawiamy na czystej ściereczce wieczkiem do góry do całkowitego wyschnięcia.
Słoiki i nakrętki można sparzyć również w piekarniku. W tym celu ustawiamy je na blaszce i wstawiamy do nagrzanego do 100 stopni C piekarnika. Po 30 minutach wyjmujemy i suszymy na ściereczce.
Dlaczego wyparzanie słoików i nakrętek jest tak ważne?
Za psucie się przetworów odpowiadają bakterie i grzyby. Drobnoustrojów nie pozbędziemy się wodą z płynem do mycia naczyń. Jeśli więc w słoiku zostaną nawet najmniejsze zalążki pleśni, mamy jak banku, że te przetwory po stosunkowo krótkim czasie będą do wyrzucenia.
Bakterie i grzyby giną jednak w wysokiej temperaturze. To właśnie z tego względu należy zawsze pamiętać o wyparzeniu zarówno słoików, jak i zakrętek. Wtedy będziemy mieć pewność, że nasze ulubione kiszonki i dżemy zachowają smak i świeżość przez wiele miesięcy.
Sprawdź również, jaką wodą zalewa się ogórki kiszone. Na zimę polecamy także domowy ketchup z cukinii. Smakuje wyśmienicie.