Zawijam w ciasto naleśnikowe wędlinę i pieczarki. Ta kolacja to mistrzostwo świata
Dzisiejsza kolacja będzie udana. Wystarczy, że zamiast tradycyjnych kanapek przygotujesz zapiekankę z ciasta naleśnikowego z dodatkami. Jej smak oraz cała kompozycja zachwyci całą rodzinę. Poznaj przepis i zainspirowana nim, zrób to znakomite dania, a będziesz przyrządzać je nieraz.
Dobra kolacja to nie tylko kanapki
Kolacja jest ważnym posiłkiem, ale pod warunkiem, że będzie lekki i nie będzie zjedzony zbyt późno. Wielu wciąż stawia na kanapki, które są smaczne, ale po dłuższym czasie mogą się znudzić. Dlatego warto poznać przepisy na inne dania, dzięki którym kolacja będzie smakować wybornie.
Jednym z najsmaczniejszych dań jest to, na które przepis poznasz w dalszej części artykułu. Z nim w łatwy sposób przyrządzisz zawijaną zapiekankę z ciasta naleśnikowego. Wypróbuj ten sposób, a rodzina poprosi o niejedną dokładkę.
Tylko kilka składników
Do przygotowania tego dania potrzebujesz tylko kilka składników. Niezbędne są te na ciasto na naleśniki oraz te na farsz. Wszystkie produkty umieszczono na liście, która znajduje się poniżej. Sprawdź ją dokładnie, przygotuj niezbędne produkty, a później zrobimy z nich przepyszną kolację. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Cookrate - Polska , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 8 jajek
- 450 ml + 350 ml mleka
- 120 g roztopionego masła
- 300 g + 70 g mąki
- 50 g cukru
- 40 g masła
- 5 g gałki muszkatołowej
- 150 g ulubionej szynki w plastrach
- 150 g żółtego sera w plastrach
- 1 cebula
- 200 g pieczarek
- 150 ml śmietany 30%
- 50 g parmezanu
- pieprz
- sól
Przepis na zapiekankę z ciasta naleśnikowa
Do miski wbij jajka i wsyp cukier oraz odrobinę soli. Wymieszaj ze sobą składniki. Dodaj mąkę oraz wlej mleko, roztopione masło. Ponownie wymieszaj składniki na jednolite ciasto. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Rozprowadź na niej ciasto naleśnikowe i smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia.
Na blacie rozłóż duży arkusz papieru do pieczenia. Ułóż na nim naleśniki, w taki sposób, aby na siebie nachodziły. W garnku rozpuść 40 gramów masła, a następnie wsyp 70 gramów mąki. Mieszając składniki, wlewaj 350 mililitrów mleka. Kiedy sos zgęstnieje, przełóż go na naleśniki. Na nim ułóż plastry sera oraz szynki.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij ją na patelni. Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż je razem z cebulą. Przypraw je pieprzem, solą oraz wlej śmietanę. Wymieszaj składniki. Następnie wyłóż całość na szynkę i równomiernie rozprowadź. Całość zwiń w rulon. Jego wierzch posyp startym parmezanem. Danie piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Po tym czasie krój na kawałki i podawaj na kolację. Sprawdź przepis na doskonałą letnią zupę oraz d owiedz się, czym marynować karkówkę, aby była miękka .