Zawiń wszystko w folię i wstaw do piekarnika. Rodzina uwielbia ten obiad
Ten szybki przepis na obiad z piekarnika zapewni ci kompletny obiad bez nadmiaru tłuszczu. Pieczenie podbija smak warzyw, przez co stają się głębsze w smaku i bardziej satysfakcjonujące na podniebieniu. Dodatkową zaletą dania jest niska cena składników.
Obiad z rękawa foliowego
Był czas, kiedy nie wyobrażaliśmy sobie pieczenia bez rękawa foliowego . Dziś wiemy, że to niejedyny sposób, by upiec soczyste i miękkie mięso, a rękawy poszły nieco w odstawkę. Niesłusznie jednak – jak udowadnia ten przepis, to elastyczne narzędzie o licznych zastosowaniach.
Tak właśnie występuje w tym przepisie. Zapiekamy w nim rozmaite warzywa , które łączą się bez smażenia w bogatą w smaki potrawę. Ponieważ jest pieczona i bogata w błonnik , jest ona dobrym sprzymierzeńcem zrównoważonej diety.
Prosty przepis na obiad
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Szybka kuchnia. Zasada jest podobna, pamiętajmy jednak, że warzywny skład naszego dania możemy modyfikować wedle uznania. Co więcej, może ono stać się zupełnie wegetariańskie!
Składniki
- 800 g wieprzowiny, np. karkówki lub schabu
- 300 g kapusty, najlepiej młodej
- 3-4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka – korzeń i nać
- 2 cebule
- 120 ml oleju roślinnego
- 2 ząbki czosnku
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, tymianek
Zapiekane warzywa z mięsem
Mięso i ziemniaki kroimy w kostkę o boku ok. 2 centymetrów . Pozostałe składniki również kroimy, według uznania. Najtwardsze – jak marchewka i pietruszka – warto pokroić drobniej, by wyszły bardziej miękkie. Cebulę wystarczy pokroić w pióra. Kapustę szatkujemy dość drobno.
Olej nalewamy do słoiczka. Dodajemy nieco soli, pieprzu i po łyżeczce przypraw. Przez praskę przeciskamy czosnek. Słoiczek zakręcamy i energicznie wstrząsamy, aż składniki połączą się w jednorodną zawiesinę .
Ucinamy ok. 40 cm rękawa foliowego . Zamykamy go z jednej strony i wstawiamy do garnka, by łatwiej go było wypełnić. Na dno wkładamy ziemniaki , następnie pozostałe warzywa. Zalewamy je olejem. Na wierzch układamy mięso.
Rękaw zamykamy od góry i wstrząsamy dokładnie, by olej spenetrował składniki. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 200 stopni .
Wypróbuj też przepisy na fasolkę szparagową z mięsem mielonym i kiszone ziemniaki .