Ułóż truskawki w foremce i zalej tą masą. To ciasto mógłbym jeść non stop
Prosty przepis na szybkie pieczone ciasto z truskawkami. Budyniowa masa na bazie jogurtu usadowiła się w nim na kruchym spodzie, a duże kawałki świeżych truskawek zawieszone są w niej jak w gęstym kremie. Całość jest pyszna, mocno truskawkowa i nie za słodka.
Ciasto z truskawkami
Koniec lipca jest już po szczycie sezonu na truskawki, ale polskie owoce da się jeszcze dostać w sklepach w bardzo urodziwym, nieco mniej słodkim wydaniu. Takie jasne i zwarte owoce pasują jednak świetnie do ciast, które przecież są słodkie same z siebie. Dlatego świetnie sprawdzają się w różnego rodzaju śmietankowych czy jogurtowych kompozycjach, takich jak ta.
Spodem do tego wypieku jest ciasto półkruche. Jeśli zamienimy je na jego kruchy odpowiednik, czyli same żółtka i bez proszku do pieczenia, osiągniemy deser bardziej zbliżony do tarty czy quiche.
Mówią na to „chińskie mięso”. Ma masę białka i obniża cholesterolProsty przepis na ciasto z truskawkami
Ilustracje zaczerpnęliśmy z podobnego przepisu, pokazanego na kanale Appetitlicher Kuchen. Ciasto takie można przygotować jak tam, zastępując gotowy budyń z torebki mąką ziemniaczaną i cukrem waniliowym.
Składniki
- 600 g truskawek
- ¼ kg mąki
- 3 jajka
- 420 g jogurtu greckiego
- ½ kostki (100 g) masła
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 50 g cukru (plus cukier do budyniu, jeśli używamy niesłodkiego)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto truskawkowe z jogurtem
Najpierw przygotowujemy kruche ciasto na spód. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, 1 jajko, 120 g jogurtu, masło i 50 g cukru. Wyrabiamy na gładką masę, formujemy kulkę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na pół godziny do lodówki.
Truskawki kroimy w połówki. Obsypujemy skrobią i odstawiamy w misce. Do kolejnej miski przelewamy pozostałą część jogurtu. Do miski z jogurtem dodajemy pozostałe składniki ciasta i mieszamy mikserem.
Kruchy spód wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim tortownicę tak, by był zawinięty także na boki i utworzył naczynie dla masy. W formie układamy truskawki. Zalewamy je masą jogurtową.
Ciasto pieczemy przez ok. godziny w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem studzimy.
Wypróbuj też przepisy na frytki z kiszonych ziemniaków i niezwykłą domową chałwę.