Ostatnio zrobiłem fasolkę szparagową z tymi dodatkami. Bułka tarta może się schować
Oto szybki przepis na danie z fasolką szparagową, które wielu nie przyszłoby do głowy. Te uwielbiane przez wielu strączki zmieniają się dzięki niemu w obiad z prawdziwego zdarzenia.
Fasolka szparagowa na obiad
Najczęściej jadamy ją po prostu z podsmażoną bułką tartą jako przekąskę lub dodatek do dania. Ale fasolka szparagowa ma do pokazania znacznie więcej. Proponujemy więc danie, które przypomina tak lubiane przez Polaków spaghetti z mięsem mielonym. Fasolka pełni w nim funkcję… makaronu.
Fasolka podana w ten sposób zmienia się z warzywnej przekąski w pełny, wartościowy obiad. Jest ona świetnym źródłem roślinnego białka i błonnika. Podany w ten sposób obiad jest bardzo sycący i nie zawiera nadmiaru węglowodanów. Jest więc świetnym, lekkim letnim posiłkiem.
Wachowicz pakuje koperek do słoików i sypie ten składnik. Jest świeży przez długi czasFasolka z mięsem mielonym
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarna Wiola. Fasolkę taką przyprawiać można na dowolne sposoby. Można też podać ją oczywiście z dodatkiem typu ziemniaki czy makaron razowy, by danie było bardziej sycące.
Składniki
- ½ kg fasolki szparagowej
- 250 g mięsa mielonego
- 2 pomidory
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki startego parmezanu
- Sól, pieprz, oregano
Danie z fasolki szparagowej
Fasolkę obgotowujemy w osolonej wodzie do miękkości al dente. W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy zacznie się szklić, dodajemy mięso mielone.
Do rondelka przeciskamy przez praskę czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy. Pomidory kroimy w kostkę. Kiedy mięso będzie już brązowe, dodajemy je i podduszamy. Dodajemy passatę pomidorową.
Całość przyprawiamy do smaku i dusimy jeszcze przez chwilę. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki, a po nałożeniu na talerze posypujemy startym parmezanem.
Wypróbuj też przepisy na nietypową domową chałwę i sernik bez piekarnika.