Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ostatnio zrobiłem fasolkę szparagową z tymi dodatkami. Bułka tarta może się schować
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 30.07.2024 11:03

Ostatnio zrobiłem fasolkę szparagową z tymi dodatkami. Bułka tarta może się schować

fasolka szparagowa
fot. youtube.com/kulinarnawiola

Oto szybki przepis na danie z fasolką szparagową, które wielu nie przyszłoby do głowy. Te uwielbiane przez wielu strączki zmieniają się dzięki niemu w obiad z prawdziwego zdarzenia.

Fasolka szparagowa na obiad

Najczęściej jadamy ją po prostu z podsmażoną bułką tartą jako przekąskę lub dodatek do dania. Ale fasolka szparagowa ma do pokazania znacznie więcej. Proponujemy więc danie, które przypomina tak lubiane przez Polaków spaghetti z mięsem mielonym. Fasolka pełni w nim funkcję… makaronu.

Fasolka podana w ten sposób zmienia się z warzywnej przekąski w pełny, wartościowy obiad. Jest ona świetnym źródłem roślinnego białka i błonnika. Podany w ten sposób obiad jest bardzo sycący i nie zawiera nadmiaru węglowodanów. Jest więc świetnym, lekkim letnim posiłkiem.

mięso do fasolki
fot. youtube.com/kulinarnawiola
Wachowicz pakuje koperek do słoików i sypie ten składnik. Jest świeży przez długi czas

Fasolka z mięsem mielonym

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarna Wiola. Fasolkę taką przyprawiać można na dowolne sposoby. Można też podać ją oczywiście z dodatkiem typu ziemniaki czy makaron razowy, by danie było bardziej sycące.

Składniki

  • ½ kg fasolki szparagowej
  • 250 g mięsa mielonego
  • 2 pomidory
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • Sól, pieprz, oregano

Danie z fasolki szparagowej

Fasolkę obgotowujemy w osolonej wodzie do miękkości al dente. W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy zacznie się szklić, dodajemy mięso mielone.

Do rondelka przeciskamy przez praskę czosnek, przyprawiamy solą i pieprzem i podsmażamy. Pomidory kroimy w kostkę. Kiedy mięso będzie już brązowe, dodajemy je i podduszamy. Dodajemy passatę pomidorową.

Całość przyprawiamy do smaku i dusimy jeszcze przez chwilę. Pod koniec dodajemy natkę pietruszki, a po nałożeniu na talerze posypujemy startym parmezanem.

Wypróbuj też przepisy na nietypową domową chałwę i sernik bez piekarnika.

sos do fasolki
fot. youtube.com/kulinarnawiola