Smakosze.pl Przepisy Zawiń wszystko w rulon i wrzuć na patelnie. Jeszcze podziękujesz za ten przepis
fot. youtube.com/vkusnye_idei_natalii

Zawiń wszystko w rulon i wrzuć na patelnie. Jeszcze podziękujesz za ten przepis

14 grudnia 2024

Te roladki z mięsa mielonego nie wymagają piekarnika, choć są w połowie drogi między smażonym a pieczonym. Ich przygotowanie jest ekspresowe i nie wymaga wielkich kulinarnych. Zawijamy je jak cukierek i podobnie delektujemy się po rozwinięciu.

Roladki z mięsa mielonego

Energooszczędne mięsne danie, które doskonale zaspokaja nasze zapotrzebowanie na energię. Bez rozgrzewania piekarnika pieczemy takie roladki na suchej patelni , zawinięte w kuchenny pergamin. A ponieważ do środka dodajemy także ziemniaki, otrzymujemy kompletny posiłek bogaty w białko, węglowodany. Tłuszcze ograniczamy zaś, piekąc mięso na suchej patelni.

Taką roladę można podać po prostu z sałatką z warzyw . Dzięki nim dodajemy do naszego dania błonnik, tak potrzebny do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Roladka podana z sosem jogurtowym i sałatką to świetny pomysł na nietypowy obiad.

rolada mięsna z serem
fot. youtube.com/vkusnye_idei_natalii
Tak zrobisz najlepszy bigos na Święta. Te 3 zasady to podstawa, znam je od babci

Przepis na roladę

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Вкусные идеи от Натали. Autorka przygotowuje podobną potrawę z drobiu. Można użyć także wieprzowiny lub mięsa wieprzowo-wołowego .

Składniki

  • 600 g mielonej wieprzowiny
  • 2-3 ziemniaki
  • 80 g mozzarelli
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki musztardy
  • Sól, pieprz, kmin rzymski, papryka wędzona

Rolada z mięsa na obiad

Ziemniaki ścieramy na tarce o niezbyt grubych okach . Odciskamy je z wody. W misce łączymy je z mięsem i drobno posiekaną cebulą.

Masę przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawami do smaku. Dokładnie wyrabiamy, by składniki się połączyły. Mozzarellę kroimy w słupki.

Wycinamy trzy kawałki papieru do pieczenia o szerokości ok. 20 cm. Na każdy z nich nakładamy ⅓ mięsa. Formujemy z niego dość gruby placek.

Każdy placek smarujemy łyżką musztardy. Układamy na nim po kawałku mozzarelli . Zawijamy tak, by ser był otulony mięsem.

Roladki zawijamy w papier tak, by końce pozostały wolne. Te zaś skręcamy jak papierki od cukierków, by masa nie wydostała się podczas pieczenia.

Dobrze rozgrzewamy suchą patelnię. Układamy na niej nasze rolady i pieczemy przez 10 minut pod przykryciem . Następnie obracamy je i pieczemy przez kolejne 7-8 minut . Podajemy pokrojone na półmisku.

Wypróbuj też przepisy na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami oraz prosty jednogarnkowy obiad .

gotowa rolada nadziewana
fot. youtube.com/vkusnye_idei_natalii
Takie różyczki z ciasta francuskiego podam na święta. Nawet teściowa będzie zachwycona
Przepis na te pierogi dostałem od babci. Co roku robię je na święta, pierwsze znikają ze stołu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy