Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na te pierogi dostałem od babci. Co roku robię je na święta, pierwsze znikają ze stołu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.12.2024 16:02

Przepis na te pierogi dostałem od babci. Co roku robię je na święta, pierwsze znikają ze stołu

pierogi na wigilię
fot. youtube.com/BabciaEwaGotuje

Oto niezawodny przepis na doskonałe pierogi z kapustą i grzybami. Taki farsz zamknięty w odpowiednio delikatnym cieście jest sensacją smaku. Czasem nie trzeba komplikować prostych spraw.

Przepis babci na pierogi z kapustą i grzybami

W zeszyciku kucharskim niejednej babci znaleźć można podobny przepis na pierogi. Ich farsz składa się z niezwykle prostych składników. Jednak odpowiednio pieczołowicie przygotowane, są one niezwykle smaczne. A smakują przede wszystkim… tradycją.

Farsz do tych wigilijnych pierogów robimy tylko z kapusty, grzybów i cebuli. Warto dołożyć starań, by kupić naprawdę smaczną kapustę, bo różnica w ich jakości może być ogromna. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, warto wypłukać ją przed gotowaniem.

siekanie grzybów
fot. youtube.com/babciaewagotuje
Wrzucam wszystko do garnka i po chwili mam pyszny obiad. Starcza na kilka dni

Farsz do wigilijnych pierogów

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Uwaga babcia gotuje. Autorka przygotowuje ciasto z 2 jajkami na 700 g mąki i olejem. Oczywiście można użyć własnego przepisu na ciasto lub tego zaproponowanego przez nas.

Składniki

  • 700 g kiszonej kapusty
  • 500 g mąki
  • 2 łyżki masła
  • 30-40 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula
  • Liście laurowe, ziele angielskie
  • Sól, pieprz, masło klarowane do smażenia

Pierogi z kapustą i grzybami

Suszone grzyby zalewamy w garnku chłodną wodą. Dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Namaczamy przez 4-5 godzin, a później odlewamy z wody.

Rozpuszczamy i studzimy masło. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Zalewamy 200 ml gorącej wody i, siekając, łączymy w ciasto. Kiedy będzie dostatecznie chłodne, by wyrabiać je rękami, dodajemy masło i sól i wyrabiamy na gładką masę. Tę owijamy folią spożywczą i odstawiamy do przestudzenia.

Garnek z grzybami stawiamy na palniku i gotujemy do miękkości – przez 30-40 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Kapustę kiszoną płuczemy, jeśli trzeba, odciskamy z wilgoci i drobno siekamy. Drobniutko kroimy również cebulę.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia, ale zanim zacznie się rumienić dodajemy kapustę. Mieszamy, dodając liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy do miękkości.

Grzyby kroimy drobno i dodajemy do kapusty. Farsz mieszamy, aż składniki będą równomiernie rozprowadzone. Wyjmujemy liście laurowe i ziele. przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 2-3 minuty i odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy cienko i wykrawamy krążki do faszerowania. Ulepione pierogi przechowujemy pod ściereczką i możliwie szybko wkładamy do wrzątku. Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia.

Wypróbuj też przepisy na jednogarnkowy obiad i doskonały świąteczny pasztet.

gotowanie składników
fot. youtube.com/babciaewagotuje