Przepis na te pierogi dostałem od babci. Co roku robię je na święta, pierwsze znikają ze stołu
Oto niezawodny przepis na doskonałe pierogi z kapustą i grzybami. Taki farsz zamknięty w odpowiednio delikatnym cieście jest sensacją smaku. Czasem nie trzeba komplikować prostych spraw.
Przepis babci na pierogi z kapustą i grzybami
W zeszyciku kucharskim niejednej babci znaleźć można podobny przepis na pierogi. Ich farsz składa się z niezwykle prostych składników. Jednak odpowiednio pieczołowicie przygotowane, są one niezwykle smaczne. A smakują przede wszystkim… tradycją.
Farsz do tych wigilijnych pierogów robimy tylko z kapusty, grzybów i cebuli. Warto dołożyć starań, by kupić naprawdę smaczną kapustę, bo różnica w ich jakości może być ogromna. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, warto wypłukać ją przed gotowaniem.
Wrzucam wszystko do garnka i po chwili mam pyszny obiad. Starcza na kilka dniFarsz do wigilijnych pierogów
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Uwaga babcia gotuje. Autorka przygotowuje ciasto z 2 jajkami na 700 g mąki i olejem. Oczywiście można użyć własnego przepisu na ciasto lub tego zaproponowanego przez nas.
Składniki
- 700 g kiszonej kapusty
- 500 g mąki
- 2 łyżki masła
- 30-40 g suszonych grzybów
- 1 duża cebula
- Liście laurowe, ziele angielskie
- Sól, pieprz, masło klarowane do smażenia
Pierogi z kapustą i grzybami
Suszone grzyby zalewamy w garnku chłodną wodą. Dodajemy liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Namaczamy przez 4-5 godzin, a później odlewamy z wody.
Rozpuszczamy i studzimy masło. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Zalewamy 200 ml gorącej wody i, siekając, łączymy w ciasto. Kiedy będzie dostatecznie chłodne, by wyrabiać je rękami, dodajemy masło i sól i wyrabiamy na gładką masę. Tę owijamy folią spożywczą i odstawiamy do przestudzenia.
Garnek z grzybami stawiamy na palniku i gotujemy do miękkości – przez 30-40 minut. Odstawiamy do wystudzenia. Kapustę kiszoną płuczemy, jeśli trzeba, odciskamy z wilgoci i drobno siekamy. Drobniutko kroimy również cebulę.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia, ale zanim zacznie się rumienić dodajemy kapustę. Mieszamy, dodając liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy do miękkości.
Grzyby kroimy drobno i dodajemy do kapusty. Farsz mieszamy, aż składniki będą równomiernie rozprowadzone. Wyjmujemy liście laurowe i ziele. przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 2-3 minuty i odstawiamy do przestudzenia.
Ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy cienko i wykrawamy krążki do faszerowania. Ulepione pierogi przechowujemy pod ściereczką i możliwie szybko wkładamy do wrzątku. Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia.
Wypróbuj też przepisy na jednogarnkowy obiad i doskonały świąteczny pasztet.