Wrzucam wszystko do garnka i po chwili mam pyszny obiad. Starcza na kilka dni
Ten przepis jest dla wszystkich tych, którym marzy się smaczny i szybki obiad. Pożywny posiłek z kiełbasy, warzyw i aromatycznych przypraw będzie w sam raz na chłodne dni. Taki obiad jednogarnkowy zachwyci całą rodzinę.
Obiad jednogarnkowy na chłody
Co ugotować na obiad, gdy brakuje nam czasu? Warto sięgnąć po sprawdzony przepis, który zapewnia pyszny i pożywny posiłek. Obiad jednogarnkowy jest prosty w przygotowaniu, nie brakuje mu kolorów i znakomitego smaku. Danie nasyci i rozgrzeje, gdy za oknem coraz zimniej.
Obiad przygotujemy z kiełbasy, ziemniaków, pomidorów, czosnku i cebuli. Potrawa będzie niezwykle smaczna dzięki dodaniu słodkiej papryki, czarnego pieprzu i lubczyku. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Obżarciuch. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Jutro niedziela handlowa. Ten sklep rozda masło za bezcen, zacznie się o 8:00Jak przygotować obiad jednogarnkowy?
Składniki:
- ½ kg kiełbasy
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- pieprz czarny
- kilka kulek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 puszki pomidorów całych lub krojonych
- 750 ml wody
- 2 czerwone papryki
- 6 ziemniaków
- lubczyk
- olej
- natka pietruszki
Przygotowanie obiadu zaczniemy od pokrojenia kiełbasy w plasterki i podsmażenia na oleju w garnku. Dodajemy cebulę, posiekany czosnek i wsypujemy majeranek i słodką paprykę. Dodajemy pozostałe przyprawy. Mieszamy i smażymy do momentu, aż cebula zmięknie.
Następnie wlewamy pomidory z puszki i gotujemy, aż pomidory się rozpadną. Wlewamy wodę i zagotowujemy. Dokładamy pokrojone ziemniaki, paprykę i lubczyk. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Kilka razy mieszamy w ciągu gotowania.
Zobacz więcej: Tu robią jeden z największych Bali Sylwestrowych w Warszawie. W głowie się nie mieści co przygotowali
Obiad jednogarnkowy na kilka dni
Danie posypujemy natką pietruszki i podajemy. Jest wyraziste w smaku i bardzo aromatyczne. Mięciutka kiełbasa i warzywa znakomicie do siebie pasują. Obiad jednogarnkowy wystarczy nawet na kilka dni. Jest tak dobry, że cała rodzina zje go z apetytem.
Dlatego warto skorzystać z tego przepisu. W prosty sposób ugotujemy obiad pożywny i pyszny. Będzie smakował nawet największym niejadkom. Dodatkowo rozgrzeje w zimne dni. Pisaliśmy o tym, jak zrobić ciap kapustę z ziemniaków, które zostały z obiadu. Polecaliśmy przepis na zapiekankę z twarogu i warzyw.